Forskarna som vill manipulera vädret

Uppdaterad
Publicerad

Under kalla kriget manipulerade USA:s armé fram regn för att förstöra för sina motståndare. I dag använder sig meteorologer av liknande metoder för att hjälpa lantbrukarna.

Men forskare vill nu ta tekniken ett steg längre för att motverka den globala uppvärmningen.

Klimatet förändras allt snabbare och forskare försöker hitta lösningar för att bromsa utvecklingen. På universitetet Harvard i USA skissar fysikern David Keith och hans forskarlag på en idé med en ballong som ska kunna sprida ut kylande partiklar i atmosfären. 

– Om vi lyckas konstruera den här ballongen är det första gången man avsiktligt manipulerat vädret ovanför molnen, säger David Keith, i en dokumentär som sänds i Vetenskapens värld. 

Tanken är att det på så sätt ska gå att kyla ner planeten och därmed motverka den globala uppvärmningen.

Men Deana Bajic, meteorolog på SVT, ser faror med den här typen av tekniker.

Deana Bajic, meteorolog på SVT. Foto: SVT

– Man kan påverka regn, dimma och till och med åska lokalt. Men atmosfären är väldigt komplicerad, så att använda tekniker som påverkar stora områden kan vara farligt. Vi vet inte hur det förändrar miljön, säger Deana Bajic till SVT Vetenskap. 

Hjälper lantbrukare

Deana Bajic har själv varit med och påverkat väder men i mindre skala. I Serbien deltog hon i ett projekt där man manipulerade vädret för att skydda jordbruken från hagel. Då skjuter man upp raketer med kemikalier som orsakar hagel. 

– Det gör att hagel blir till regn i stället. Det är viktigt eftersom hagel förstör jordbruk och det finns mycket jordbruk i Serbien, säger Deana Bajic. 

Att försöka styra vädret på det här sättet är vanligt i sydöstra Europa där lantbruket är utbrett.  

– Det är häftigt att kunna förändra vädret, säger Deana Bajic. 

Genom att påverka molnen kan man idag hjälpa lantbrukare. Under kalla kriget gjorde man det istället för att förstöra för sina motståndare. Foto: SVT

Vädret som vapen

Idén om att styra vädret väcktes under slutet av andra världskriget. Under kalla kriget gjordes försök med att använda vädret som vapen. Man experimenterade med att sprida kemiska ämnen i luften för att påverka molnen. Den första kända insatsen med vädervapen skedde under Vietnamkriget. 

– Det hemliga projekt som då pågick gick ut på att få monsunmoln att producera ännu mer regn. Det ville man göra för att skapa kraftigare översvämningar och på så sätt begränsa motståndarnas möjlighet att ta sig fram, säger vetenskapshistoriker Kristine C Harper i en dokumentär som sänds i Vetenskapens värld.

Möt forskarna som vill minska effekterna av den globala uppvärmningen i dokumentären som sänds i Vetenskapens värld måndagen den 18 december klockan 20.00 i SVT 2 och på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.