Issurfing på Mälaren är bara en av friluftsfrämjande aktiviteter. Även yrkes-och sportfiske är vanligt. Foto: Helena Valtersson

Klimatförändringar minskar ismassan på Mälaren

Uppdaterad
Publicerad

Antalet dagar varje år då Mälaren är islagd kan minska med 50 procent eller mer fram till sekelskiftet, enligt en rapport som SMHI gjort. Även vattnet kommer att värmas upp under de isfria dagarna.

Genomsnittligen är Mälaren täckt av is i 80 dagar varje år. Fram till år 2100 kan antalet dagar med istäcke bli mellan 20 till 40 dagar. Även det totala antalet år med is kommer att minska. Rapporten baseras på mätningar som gjorts under en 20-årsperiod.

– Vi har tittat på olika tidsperioder med olika klimat. Det kan finnas år då sjön inte är istäckt alls, men med dagens klimat är det i genomsnitt 80 dagar, säger Katarina Stensen, hydrolog SMHI.

Varmare vatten

Det måste finnas is i minst tre dygn för att det ska definieras som isläggning. Analyserna visar inte skillnader mellan is i mindre vikar och is i de öppnare delarna av Mälaren.

– I metoden har vi förenklat hur Mälaren ser ut. Därför tar rapporten inte hänsyn till hur till exempel artformer som lever nära vikar påverkas. Det ska ses som en indikation på hur hela sjön påverkas, säger Katarina Stensen.

Beräkningarna för is och vattentemperatur baseras på mängden utsläpp av klimatpåverkande gaser. Enligt beräkningarna kan temperaturen stiga upp till två grader fram till sekelskiftet.

Många berörs

Mälaren försörjer många med dricksvatten och ungefär tre miljoner personer bor kring sjön. I rapporten har man använt sig av olika utsläppsscenarier för att se hur våra gifter och koldioxidutsläpp kommer påverka. 

– Ett förändrat klimat påverkar hur Mälaren kan användas i framtiden, säger Katarina Stensen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer