Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Spela videon för att se varför det är tomt i yrkesfiskaren Lars Eriks nät. Foto: Deep Sea Productions

Forskarnas felräkning av sill har lett till utfiskning

Uppdaterad
Publicerad

En felräkning som forskare gjort har bidragit till att sillen i Östersjön minskat kraftigt. Nya bedömningar visar att sillbeståndet antagligen bara är hälften av det forskarna tidigare trott.

När yrkesfiskaren Lars Erik Åslund drar upp sina nät ur Östersjön idag är det nästan tomt i dem.

– Det är katastrof, det finns ingen fisk, säger han.

Här, en liten bit utanför Hudiksvall har Lars Eriks far, farfar och farfars far livnärt sig som fiskare.

– Jag är faktiskt sjunde generationens yrkesfiskare, berättar Lars Erik.

Men mycket talar för att han blir en av de sista som försöker leva på fisket här på den svenska östkusten. Bestånden av lax och torsk har redan minskat dramatiskt och nu är det strömmingen som är på väg att försvinna.

Sillen avgörande för haven

Att strömming och sill försvinner är ett långt mycket allvarligare problem än att Lars Erik och andra yrkesfiskare blir utan fångster. Sillen är nämligen en grundsten i hela havets ekosystem. Utan sill finns ingen mat till rovfisken och balansen i havet rubbas.

Skälet till att bestånden av sill och strömming nu tycks vara på väg att haverera längs östersjökusten beror delvis på en felräkning. Varje år gör forskarna i det internationella havsforskningsrådet ICES en uppskattning av fiskbestånden i haven. Forskarna baserar sina uppskattningar på provfiske, yrkesfiskares rapporter och mätningar med ekolod. Och forskarnas beräkningar ligger till grund för de kvoter som EU fastställer för fiskerinäringen.

I början av 2000-talet såg det ljust ut för sillen. Bestånden ökade enligt forskarnas analyser. Och därför höjde EU fiskekvoterna i Östersjön.

Bara hälften så många sillar

Men för ett par år sen insåg forskarna att de misstagit sig. De hade glömt att ta med en viktig faktor i sina beräkningar, nämligen hur mycket sill som rovfisken i Östersjön äter.

När även detta lades in i analyserna visade det sig att beståndet av sill var bara hälften av det forskarna tidigare trott.

– Det finns alltid mycket osäkerhet i våra uppskattningar och vi forskare behöver bli bättre på att informera om hur osäkra uppskattningarna av fiskebestånden är, säger Mikaela Bergenius Nord, forskare vid SLU och del av ICES, det Internationella Havsforskningsrådet.

Konsekvensen har blivit att de kustnära bestånden av sill och strömming i Östersjön fiskats ner och nu ligger nära den punkt där de riskerar att haverera helt.

(se filmen ”Tomt hav” i vetenskapens värld 20.00 i SVT2 eller SVTPlay)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.