Forskning om vattenföroreningar avbröts av kriget – letar nu efter nytt labb

Uppdaterad
Publicerad

Victoria Peshkova utvecklade metoder för att upptäcka vattenföroreningar inom textilindustrin, men flydde från Kiev med sin treåriga dotter när kriget bröt ut. Nu letar bioteknikforskaren Victoria Peshkova efter ett nytt labb där hon kan fortsätta sin forskning.  

Spela videon för att följa med på hennes besök på Karolinska Institutet. 

När Victoria Peshkova lämnade Ukraina hade hon precis tillfrisknat från covid-19 och hade därför inte varit på jobbet på några dagar. 

– Den sista gången jag var i labbet tog jag inte farväl av mina kollegor, eftersom jag då inte visste att jag skulle lämna Ukraina, säger hon.

Tar hand om möss

Idag har många av hennes kollegor flytt från Kiev till områden i västra Ukraina.  

– Vissa som fortfarande befinner sig i Kiev går ibland till labbet för att mata och ta hand om mössen som finns där, säger Victoria Peshkova. 

Hon arbetade på Institutet för molekylärbiologi och genetik i Kiev. Där utvecklade hon biosensorer, ett verktyg som används för att spåra kemikalier till exempel inom medicin- och livsmedelsforskning. Bland annat utvecklade Victoria Peshkova metoder för att kontrollera föroreningar i vatten från textilindustrier. 

Andra besöket

Hon hoppas kunna återvända till sin hemstad, men är rädd att det kan ta lång tid. Nu ser sig Victoria Peshkova om efter möjligheten att hitta ett nytt labb här i Sverige där hon kan återuppta sin forskning. I videon kan du se när hon besöker ett labb på Karolinska Institutet. 

– Några dagar efter Putins invasion skrev jag upp mig på en lista för forskare som kan tänka sig att erbjuda labbplats för ukrainska forskare. Sedan dess har jag fått kontakt med ett par stycken. Victoria är den andra som kommer hit och tittar, säger Björn Högberg, professor i biofysik vid Karolinska Institutet.

Dna-origami

Forskningen i Björn Högbergs labb handlar om dna-origami, ett sätt att vika dna som har flera användningsområden inom medicinsk forskning.   

Victoria Peshkova kommer även att besöka ett labb på Kungliga Tekniska högskolan som arbetar specifikt med biosensorer, precis som hon gjorde i Kiev.  

– Jag uppskattar verkligen de svenska forskare som försöker hjälpa mig i den här situationen, säger Victoria Peshkova.

”Öppna era labb”

Flera initiativ har tagits för att hjälpa forskare som har flytt från Ukraina. Björn Högberg berättar att hans institution på KI bidrar med pengar för att anställa ukrainska forskare. Stiftelsen för Strategisk forskning har gett 30 miljoner i anslag för samma syfte.  

Europeiska forskningsrådet, som i nuläget hjälper till att finansiera 5 600 forskningsprojekt, uppmanade den 18 mars att ta emot ukrainska forskare.  

– Öppna era labb och era grupper för forskare som har flytt kriget i Ukraina, skriver de i ett pressmeddelande. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.