Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se experimentet som undersöker hur musik växer i popularitet online. Foto: SVT/Vetenskapens värld

Forskningen som visar varför vissa låtar blir hits – medan andra floppar

Uppdaterad
Publicerad

Anledningen till att vissa låtar blir världshits och andra jättefloppar beror enligt forskare på annat än musikens kvalitet. Till stor del påverkas vi av vad andra redan lyssnat på eller laddat ned.

– Om en låt har någon kvalitet som gör den framgångsrik, så borde den bli lika lyssnad på och nedladdad i alla grupper. Men motsatsen visade sig vara sant, säger Duncan Watts, professor i sociologi.

Det amerikanska forskarteamet var intresserade av hur stor inverkan vårt sociala beteende har på populariteten av musik, filmer eller konst. För att undersöka saken bestämde de sig för att anordna ett experiment. De skapade en hemsida, The Music Lab.

Där laddade de upp ett hundratal låtar från helt okända band och artister. Tusentals personer besökte hemsidan för att lyssna på och ladda ned musik – utan vetskapen om att de i bakgrunden delades in i olika grupper.

– Exakt samma låt blev mest populär i en grupp, men mycket mindre populär i en annan, säger professorn Duncan Watts.

Resultaten visar att det är väldigt svårt att förutspå vilken låt som kommer att bli populär, utan att mycket avgörs av slumpen i vårt sociala beteende.

Se hur experimentet gick till i klippet ovan.

Vetenskapens värld, måndagar 20:00 i SVT2, eller på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer