Foto: BBC Horizon

Första Marsresenären redan född

Uppdaterad
Publicerad

Att skicka en människa till Mars har länge varit en dröm för rymdorganisationer världen över. Nu tror många forskare att den första människan som kommer sätta sin fot på Mars redan har fötts.

NASA:s plan är att sända en människa till Mars innan 2040. Det är alltså inte så svårt att tänka sig att den första människan på Mars redan tagit sina första steg på vår jord. Men varför Mars och varför nu?

Mars är den planet i vårt solsystem som är mest lik jorden och tecken på att Mars en gång huserat liv blir fler och fler.

Utomjordiskt liv

NASA:s robot Curiosity upptäckte tidigare i år kolbaserade molekyler som pekar på att det en gång kan ha funnits liv på Mars. Man har länge trott att Mars haft hav och floder av vatten, dessutom pekar nya upptäckter på att det kanske fortfarande finns vatten gömt på Mars.

Enligt Jim Greene, NASAS chefsforskare, ökar chanserna hela tiden för att liv en gång fanns på Mars. Han påpekar även att planeten har en naturlig skönhet.

– Planeten kan erbjuda människor ett helt nytt liv med helt nya panoramor, sa Jim Greene i en intervju med tidningen USA Today.

Men för att ta oss dit måste vi överkomma en hel del utmaningar.

Landningen

Enligt Jim Greene kan man för tillfället landa farkoster som väger ett ton på Mars yta. Men en farkost med människor behöver väga tio gånger så mycket.

– Att landa mjukt på Mars är den största utmaningen. Astronauterna behöver få med sig mat, material och vatten, det kommer vara en tung last och vi måste landa mjukt så vi inte riskerar deras liv, säger Javier Martin-Torres forskare i atmosfärvetenskap vid Luleå tekniska universitet.

Vistelsen

När resenärerna väl satt sin fot på Mars kommer de behöva genomlida en oförlåtande miljö. Medeltemperaturen på Mars är -63 grader Celsius och planeten plågas av heltäckande sandstormar. De behöver ha på sig rymddräkter konstant och utveckla en infrastruktur för att odla mat.

– Dessutom behöver man fortfarande lista ut hur man lämnar Mars, så det inte blir en enkelresa för resenärerna.

– Vi måste vara 100 procent säkra på att astronauterna överlever uppdraget, säger Javier Martin-Torres.

Se mer om planeten Mars och hur det är att resa dit i Vetenskapens värld den 22 oktober kl 20.00 i SVT2 eller på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.