Fortfarande många gifter i kläder

Uppdaterad
Publicerad

Trots flera larmrapporter finns fortfarande tusentals kemikalier i våra kläder. Inte ens ekologisk bomull är helt giftfri.

I en ny avhandling vid Stockholms universitet har 60 plagg från svenska och internationella klädkedjor testats. I en första analys hittades flera tusen olika ämnen. Många fanns inte med på tillverkarnas listor och antas vara biprodukter, restprodukter eller tillsatta under transport.

– Att exponeras för dessa kemikalier ökar risken för hudallergier, men de kan också vara relaterade till mer allvarliga hälsoeffekter och miljörisker, säger Giovanna Luongo, nybliven doktor i analytisk kemi vid Stockholms universitet.

Några av de identifierade kemikalierna var antingen misstänkta eller bevisat cancerframkallande samt giftiga för vattenlevande organismer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer