Foto: TT.

Foster kan uppfatta ansiktsformer

Uppdaterad
Publicerad

Forskare har med hjälp av avancerad ljusteknik sett hur 34 veckor gamla foster kan urskilja ansikten – redan i livmodern. Den nyutvecklade tekniken ger oss nya möjligheter att förstå hur vår kognition utvecklas.

– De har sett att foster, som ännu inte kan se särskilt mycket, har visuella preferenser. Sättet de har gjort det på öppnar verkligen upp dörrar för att börja undersöka hur förberedda vi människor är att möta vår omvärld, redan som foster, säger Gustaf Gredebäck, professor i utvecklingspsykologi och föreståndare för Uppsala Barn- och BabyLab vid Uppsala universitet.

Ljusprickar in i magen liknar ansikten

De brittiska forskarna har utvecklat en metod som gör att det går att skicka ljus genom livmoderslemhinnan på ett precist sätt, ända in till fostret i magen.

De använde sig av två olika varianter av ljus. Ett som ser ut som en triangel med två prickar i botten och en prick ovanför. Det andra var en upp-och-ned-vänd triangel, med två ljusprickar överst, och en under. Den senare figuren skulle kunna beskrivas som ett avskalat ansikte.

Genom så kallad 4D-ultraljud kunde forskarna se hur fostret vände sig om och uppmärksammade de ”ansiktsliknande” ljusprickarna oftare än de andra.

Resultaten presenteras i den vetenskapliga tidskriften Current Biology.

– Vi människor tenderar att uppmärksamma sådana här ”topp-tunga” objekt, och misstanken är att de liknar ansikten; de två översta prickarna upplevs antagligen som ögon, säger Gustaf Gredebäck.

Födseln är inte någon startpunkt

Den här uppmärksamheten har man sett på spädbarn redan några timmar efter födseln, men aldrig tidigare har man sett det på ett ofött barn. Kanske inte så väldigt överraskande, men något som här bekräftas på ett väldigt övertygande sätt, enligt Gustaf Gredebäck.

– Det är lätt att tänka sig att det är just efter förlossningsögonblicket som hjärnan sätter igång att börja arbeta på allvar, men det är en pågående process som börjar redan i livmodern där barnet börjar lära känna sig själv och sin omgivning. Precis som en nyfödd antilop är redo att börja gå bara minuter efter födseln, är vi människor kognitivt förberedda och redo att börja träna upp våra förmågor redan första minuten i livet, säger han.

Ansikten alltid intressanta

Sedan tidigare vet vi hur vi människor redan som nyfödda dras till ansikten – och framförallt ögon.

LÄS MER: Unik studie där småbarns rörelser mäts

– Vi kan märka det när vi till exempel tittar mot små barn i en tunnelbanevagn. De nästan känner av i periferin att någon tittar på dem, och söker upp ögon, säger Gustaf Gredebäck.

Kan vi uppfatta orsak-verkan i mammas mage?

Enligt Gustaf Gredebäck öppnar den här tekniken, där vi kan nå in till fostret med visuell information, upp för att undersöka många spännande forskningsfrågor.

– Kan vi som foster uppfatta orsak-verkan? Har vi den mest grundläggande matematiska förmågan, där vi ganska snabbt kan skilja på grupper med många objekt från grupper med få, redan som foster? Har vi till och med estetiska preferenser innan vi föds? Det finns ingen hejd på vi skulle kunna undersöka, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.