Frågan som delar forskarna: Kan vi klara 1,5-gradersmålet?

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen presenterade FN:s klimatpanel sin stora klimatrapport, och det var en mörk framtid som målades upp. Budskapet var att smältande isar och mer extremväder – till följd av den stigande temperaturen orsakad av människans utsläpp av växthusgaser – hotar vår framtid.

Den enda ljusglimten var att panelen samtidigt sa att det faktiskt går att bromsa utvecklingen så att den förhöjda temperaturen inte överstiger 1,5 grader. Men huruvida det är möjligt att nå målen på 1,5 grader delar forskarkåren.

Omöjligt enligt vissa, eventuellt finns en chans menar andra. SVT har pratat med två forskare om deras tankar kring om det finns en chans att uppnå målet – och varför de tycker som de tycker.

Förtydligande: I videon säger Will Steffen att IPCC inte tagit med permafrost och brinnande skogar i beräkningarna när man skrivit rapporten – detta menar medförfattare till rapporten inte stämmer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.