– Det är ett alarm som vi alla måste lyssna till, säger Per Bolund (MP). Foto: SVT

Löfven om klimatrapporten: Det finns inte utrymme för tvekan

Uppdaterad
Publicerad

Redan inom 20 år kommer den globala medeltemperaturen att nå eller ha passerat 1,5 graders uppvärmning, enligt IPCC:s nya klimatrapport.

”Vetenskapen är mycket tydlig och det finns inte utrymme för tvekan”, kommenterar Stefan Löfven (S) rapporten.

Statsminister Stefan Löfven (S) kommenterar i ett inlägg på Instagram rapporten och konstaterar att klimatet är vår tids stora ödesfråga. Han slår fast att regeringens mål är att Sverige till år 2045 inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser.

”Vi ska fortsätta att driva på den gröna omställningen och minska våra utsläpp, sätta press på de stora utsläppsländerna att leva upp till Parisavtalet och bistå länder som behöver hjälp med att minska sina utsläpp”, skriver Löfven bland annat.

Klimatkrisen

”Vi måste nu ta steget”

Miljö- och klimatminister Per Bolund ser rapporten som en enormt stark varningssignal.

– Vi måste nu ta steget och förbjuda användning av fossila bränslen. Och dessutom sätta ett stoppdatum för när vi ska sälja den sista droppen olja, säger han.

Per Bolund menar att det är dags för alla partier att ”släppa sargen”.

– Nu krävs det att alla faktiskt tar ett ansvar och är den vuxna i rummet, säger han.

”Klimatmötet i höst är sista chansen”

Rapporten från FN:s klimatpanel är den tyngsta genomgången av den senaste forskningen. Den ligger till grund för all klimatpolitik och är avgörande för det stora klimatmötet i Glasgow i november. Per Bolund ser mötet som sista chansen för de stora utsläppsländerna att visa att de menar allvar.

– Vi borde där kunna fatta beslut om att stoppa investeringar i kolkraft till exempel, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet