Frågestunder med klimatexperter är en del av vår klimatsatsning #climatemonday

Klimatfrågor om mat

Publicerad

Mat- och klimatexperten Johanna Björklund svarar på våra följares frågor på Twitter.

Under två måndagar har vi haft en klimatexpert med på Twitter för att svara på frågor från våra läsare, tittare och följare. För att ställa en fråga markerar man den med #climatemonday på Twitter eller Instagram. Varje fråga och svar får max vara på 140 tecken. Så här såg det ut förra måndagen då det diskuterades mat och klimat.

Jonas Nilsson: Går det att sätta likhetstecken mellan klimatsmart mat och ekologisk mat?

Johanna Björklund: Nej inte alltid, LCA (livscykelanalys) visar att eko grönsaker spannmål en fördel för klimatet, kött ingen skillnad.

Anton Persson: Är svenskt kött alltid att föredra?

Johanna Björklund: Ja, svensk kött från djur som betar el äter matrester & äter importfoder bidrar positivt till klimat & miljö & man har koll.

Pontus Andersson: Ekologiskt har samma CO2utsläpp och näringsvärde som konv.? Mindre insatsmedel o mindre skördar alltså mer mark o gödselbehov

Johanna Björklund: ja skillnaden går inte alltid mellan konv & eko, utan här är bete & hö/enilage uppfött viktigast, men eko har andra miljö+

Sanne: Om det vegetariska alternativet innebär växthustomater+hitflugna ärtor från Kenya, är vego ändå bättre för klimatet än kött?

Johanna Björklund: om man äter tex sojan direkt istället för att gå via djuren 10ggr lägre klimatp. men viktig att välja eko. & svenska alt. oxå

Peter Frandén: Om man inte vill sluta äta kött pga gott och vit man. Vad kan jag göra istället?

Johanna Björklund: jag skulle välja kött från djur som bara ätit grovfoder (bete, hö, ensilag) & vilt de är klimatsmarta. du behöver inte sluta äta kött, ät mindre, välj med omsorg! Djuren behöves oxå, men kons. ökat med 50% sedan -90 & då import

Pontus Andersson: Ät lördagskött o betala extra för naturbeteskött om du måste ha nötkött, annars vilt. Kyckling ibland o alltid mindre mängder

Johanna Björklund: som du skriver äta mindre mängd kött, oxå bättre för hälsan & kompl. med lokala rotfrukter, lök, vitkål, potatis & matkorn. och så skulle jag välja gris & kyckling som ätit matrester - om det vore lagligt att ge dem det, det är klimatsmart

Markus Poletti: Hej Johanna. Jag undrar över ev miljö/klimateffekter av veganism vs vego. Inga djur äts men istället exotiska substitut 

Johanna Björklund: då skulle jag hellre äta morötter och vitkål, goda och nyttiga nu, och längta efter goda tomater till våren & torkade går bra

Linda ScottJacobsson: Har det räknats på klimatpåverkan från prod av bekämpningsmedel? Kan man säga nåt om det generellt?

Johanna Björklund: ja, fossil energi i industrin viktigast och det är ofta inte så stort i jmf. men konstgödsel som är den stora boven här,

Elsa Fries: Var hittar jag studier på olika mejeriprodukter och deras klimatpåverkan?

Johanna Björklund: bra att börja med är Klimatmatlistan, på SIK finns oxå LCA på mejeriprod.

Jonas Nilsson: Hur stor del av matens klimatpåverkan står transporten av maten för? Obetydande? Stor del?

Johanna Björklund: en liten del, men relativt mer för grönsaker än för kött & våra resor till affären står för 1/2 av klimatpåverkan av dessa

Pontus Andersson: Varför minskas inte svinnet genom att minska färskvarorna? Bröd håller bäst kvalité i frysen och köttfärs fryses ofta hemma.

Johanna Björklund: bra idé! Även om frysen kräver elenergi, så på sommaren tänker jag att det är bättre att handla färskt & fräscht nära

Anton Persson: Är det klimatsmart att äta hästkött?

Johanna Björklund: hästkött är som andra djurslag, stor påverkan pga av foder, gödsel m.m. om hästen gjort nytta är det bättre, tex arbetshäst.

Pontus Andersson: Hur långt når Rockströms fem förslag om att öka jordbrukets produktivitet och kolsänka? Begrav plogen, samla vatten osv.

Johanna Björklund: ingen vet men tills. med de andra miljöutmaningarna, behöver vi producera mat på förnybara res. binda kol, bevara mångfald mm

Sanne: Hur är det med ost kontra kött? ofta rekommenderas vegetariskt alternativ m jättemkt ost, är det verkligen bättre för klimat?

Johanna Björklund: nej ost har oxå stor klimatpåverkan det krävs 10 ggr mer energi för samma mängd energi som vi får, men prod.sätt spelar roll

Jonas Nilsson: Är vilt bättre än tamdjur? Kyckling lär ha mindre påverkan än nöt. Är älg bättre än kyckling t ex?

Johanna Björklund: ja vilt är bättre, liksom kor på betesmark el i skogen oxå, bidrar till CO2 inbindning & samlar in energi åt oss

Pontus Andersson: Hur ska avlönade människor i livsmedelsbranshen ta ett större klimatansvar och låta folk leva avslappnat OCH ansvarsfullt?

Johanna Björklund: håller med, det som är klimat- & miljöbra borde helt enkelt vara det godaste, enklaste & billigaste, butiker har stort ansvar

Fakta

Visa

Frågestunden var en del av vår nya klimatsatsning #climatemonday som du kan läsa mer om här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Climatemonday

Mer i ämnet