Foto: Kin Cheung/AP/TT

Främsta oron är att AI ska användas för onda syften

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som AI-tekniken sägs vara på väg att revolutionera samhället visar en ny rapport att 7 av 10 svenskar anser sig ha lite eller ingen kunskap om vad AI är för någonting.

En Sifo-undersökning baserad på de svarandes upplevda kunskaper och genomförd på uppdrag av bland andra IBM, Postnord och Insight Intelligence visar att 71 procent av svenskarna anser sig ha lite eller ingen kunskap om artificiell intelligens.

Ungefär var fjärde svarande säger sig ha ganska- eller mycket stor kunskap (26 procent) om AI, samtidigt som det finns en stor skillnad mellan män och kvinnor. Män svarar nämligen i mer än dubbelt så hög utsträckning (37 procent) att de har koll tekniken.

Flest positiva till AI inom utbildning

På frågan om hur man använder sig av AI i sin vardag svarar var tredje ”tveksam, vet ej” (33 procent), vilket enligt rapporten Svenskar och robotar, som presenterar undersökningen, dels kan det bero på att man inte vet vad AI är, dels att man inte vet hur det fungerar i praktiken.

Utbildning är det område som flest är positiva till när det kommer till AI-utveckling (70 procent), följt av medietjänster (65 procent) och förenklandet av vardagstjänster, till exempel shopping, transporter och service (42 procent).

Nästan var tionde svensk svarar att de inte ser någonting positivt med utvecklingen av AI överhuvudtaget (7 procent).

Rädda för onda syften

Svenskens främsta oro är att artificiell intelligens ska användas för onda syften, som krig eller falska informationskampanjer (39 procent), enligt rapporten.

Nästan lika många (34 procent) svarar att deras största oro är att samhället ska bli mer digitalt och mindre personligt.

Att blir transporterad av självkörande fordon är det 37 procent som tänka sig och en slutsats som rapportförfattarna drar är att det går en gräns vid huruvida AI-användandet inkräktar på den personliga integriteten eller inte.

Intima relationer

Ytterst få kan tänka sig att ha en intim relation med en artificiell intelligens (1 procent), låta en sådan välja deras partner (2 procent) eller ta hand om deras barn eller gamla föräldrar (2 procent).

Detta är områden som enligt rapporten betraktas som högst personliga och nästan ingen vill se AI där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.