Det är amerikanska forskare som upptäckt de hittills tidigaste tecknen på Alzheimers, hos en grupp människor med en ovanlig, ärftlig form av sjukdomen. Forskarna kan se att hjärnan börjar förändras redan i 20-årsåldern hos de drabbade – 20 år innan personen märker av symptomen.
Alzheimers sjukdom är den vanligaste formen av demens och ett av de första symtomen är att personen får svårt med närminnet. Tusentals svenskar insjuknar varje år och än så länge finns det inget botemedel mot sjukdomen.
Kan leda till bättre behandlingar
Men den här nya upptäckten kan öka forskarnas förståelse för hur och varför Alzheimers utvecklas. I förlängningen kan forskarnas resultat dels leda till att de som drabbas upptäcks mycket tidigare och dels till bättre förebyggande behandlingar.
– De här resultaten ifrågasätter våra modeller av Alzheimers sjukdom på flera fronter. Ytterligare forskning behövs, men en tolkning av dessa resultat kan vara att Alzheimers sjukdom fortskrider med långsamma förändringar som eventuellt kan spåras, och det öppnar upp ett fönster för tidigt ingripande, säger Nick Fox på institutet för neurologi vid University College London.
Tiden är avgörande
Att upptäcka Alzheimers i tid är viktigt, eftersom när symptomen väl börjar visa sig så kan patientens nervsystem redan ha hunnit ta så stor skada att försöken att behandla sjukdomen inte hjälper lika bra. Forskarna bakom studien följde 40 personer med den ovanliga, ärftliga formen av Alzheimer. Hos nästan hälften av dem kunde man se förändringar i hjärnan redan i 20-årsåldern.
– Våra resultat kommer att bidra till utformningen av nya, efterfrågade studier. I vår nästa studie kommer vi titta på en behandling för att förhindra problem med minne och tänkande hos människor med ökad risk för Alzheimers sjukdom. Och vi hoppas att det kommer att leda till snabbare sätt att testa lovande, förebyggande behandlingar för alla, säger Eric Reiman, en av forskarna bakom studien.