Det är forskare i Lund som under en 18-års period följt drygt 100 barn som föddes på 80-talet. Hälften av dessa barn föddes före veckan 29 i graviditeten. Resten av barnen föddes efter fullgången graviditet.
Barn som fötts för tidigt klara sig generellt bra under uppväxten men vissa skillnader är ändå tydliga och det handlar både om fysiska, psykologiska och begåvningsmässiga skillnader.
Forskarna gjorde först en uppföljning av barnen när dessa fyllt 10 år. Då visade det sig att de för tidigt födda bland annat hade större koncentrationssvårigheter än andra barn och hade svårare att klara sig i skolan.
Mindre sociala
När samma barn sedan följdes upp åtta år senare, alltså när de fyllt 18 år, visade det sig att de fortfarande hade samma typ av problem och skiljde ut sig från jämförelsegruppen på samma sätt som vid 10 års ålder.
-Tidigare har man trott att de problem som de för tidigt födda brottas med under barnaåren senare växer bort, att utvecklingen hinner ifatt dem så att säga, säger Anne-Li Hallin, psykologen som följt upp barnen i vuxen ålder och som nu skrivit en avhandling i ämnet.
-Men nu kan vi se att problemen inte växer bort utan finns kvar upp i vuxenlivet, säger hon.
När de för tidigt födda nått upp i vuxen ålder hade de fortfarande koncentrationssvårigheter och större problem i skolan än andra jämnåriga. De för tidigt födda valde i större omfattning gymnasieutbildningar med praktiskt inriktning snarare än teoretisk.
Även när det gällde rent fysiska egenskaper fanns skillnader kvar. De för tidigt födda var kortare och mindre än andra i samma ålder.
-Dessutom visade det sig att för tidigt födda ofta har ett mindre socialt kontaktnät. Ändå säger de sig vara nöjda med sitt sociala liv och det är ju det som är viktigast, säger Anne-Li Hallin.
Men trots detta verkar gruppen för tidigt födda ha större problem med anknytning i vuxen ålder. Det betyder att de har svårare att känna sig trygga och lita till sin egen förmåga, och tilliten till andra i omgivningen påverkas också.
-Det är svårt att dra några långtgående slutsatser ur en så pass liten grupp som den här, men det här är en problematik man behöver forska mer kring, säger Anne-Li Hallin. Så vitt jag vet är det här första gången man undersökt den här psykologiska sidan hos för tidigt födda. Vi måste ta reda på mer hur den här gruppen utvecklas, inte bara begåvningsmässigt och fysiskt, utan även psykiskt.
Färre kriminella
Mycket av skillnaderna mellan de för tidigt födda och de som fötts efter fullgången graviditet tycks alltså finnas kvar upp i vuxen ålder. Men i ett avseende hade beteendet förändrats. När dessa barn följdes upp efter 10 år var de för tidigt födda mer utagerande än andra barn. Åtta år senare, när barnen nått vuxen ålder, var situationen den motsatta. De för tidigt födda var mindre riskbenägna och färre hamnade i kriminalitet än jämnåriga. En sådan här skillnad har visats även i andra liknande studier av för tidigt födda.
Bodil Appelquist