Friska tänder ger friskare ålderdom

Publicerad

Är man gammal och sjuk är det extra viktigt att ha bra munhygien. Bakterier från munhålan kan annars sprida sig till svalg och lungor och man kan drabbas av till exempel lunginflammation.

På sjukhus och äldreboenden är lunginflammation en av de vanligaste dödsorsakerna som drabbar de äldre. Men ny forskning visar att vart tionde dödsfall i lunginflammation på äldreboenden skulle kunna förebyggas med bättre munhygien. Därför har man i ett forskningsprojekt satsat på att utbilda personalen på vissa ålderdomshem.

Petteri Sjögren, en av forskarna och initiativtagarna till projektet, menar att 75 procent av de boende på ålderdomshem är i behov av hjälp med sin dagliga munhygien, men bara 7 procent får den hjälp de behöver.

Det kan vara svårt att hantera gamla och dementa som inte vill borsta tänderna. Men på ålderdomshemmen som deltog i projektet ordnade man bland annat samtalsgrupper där personalen fick stöd och tips av tandvården.

– Det gäller att testa olika metoder och framförallt ha tålamod, säger Petteri Sjögren.

Utbildningen gav resultat
Projektet visade att utbildning personalen kan förbättra både munhälsan och allmänhälsan hos de äldre och då samtidigt minska vårdkostnaderna.

– 1,5 år efter att utbildningen startade har munhälsan blivit bättre hos de boende på ålderdomshemmen, säger Petteri Sjögren.

– Men det är även viktigt att vården på boendet har ett nära samarbete med tandvården. Är man för sjuk för att åka till tandläkaren, kan tandläkaren göra hembesök.

Det är inte bara när patienten får akuta tandbesvär som tandläkaren gör hembesök. Många av de äldre som bor på ålderdomshem kan få sina tänder undersökta och behandlade på hemmet, på samma sätt som när man går till tandläkaren varje år.

Anna Kats
SVT Vetenskap

De som kan få tandvård hemma är bland annat:
* personer som får service och omvårdnad på kommunala ålderdomshem.
* personer som får service och omvårdnad under större delen av dygnet i sina egna hem.
* vissa funktionshindrade.
* personer med psykiska funktionshinder som gör att de själva inte klarar av att söka vård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer