Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Spela videon för att se när Nobelpristagaren besöker kvantdatorfabriken han har startat. Foto: Mats Jonstam SVT / Pasqal

Fysikpristagare: Kvantdator kan lösa energikrisen

Publicerad

Utvecklingen av kvantdatorer går snabbt framåt. Enligt en av årets Nobelpristagare kan de bli en lösning på energikrisen i Europa med höga elpriser och alltmer sol- och vindkraft.

– Vi har utvecklat fantastiskt avancerad teknologi och det vore galet att inte använda den, säger Alain Aspect.

Den 75-årige franske fysikpristagaren har startat en kvantdatorfabrik i Paris tillsammans med några yngre forskarkollegor. Här tillverkas en handfull kvantdatorer per år och de kostar flera miljoner dollar styck.

Kvantdatorer kan balansera elnäten

Alain Aspect ser flera möjligheter för kvantdatorer eftersom de är bra på att räkna på många saker samtidigt.

– En sak är att lösa problem som är omöjliga för dagens superdatorer, fortsätter Alain Aspect.

Ett exempel är Europas komplicerade energisystem med höga elpriser som kvantdatorer sannolikt skulle kunna styra bättre än med dagens teknik. Det gäller att balansera så att det produceras exakt så mycket ström som efterfrågas även under dagar när det inte blåser eller solen inte skiner och ger förnybar ström. Alternativt att stora fabriker minskar sin konsumtion och använder vätgaslager eller att lagrad el från batterier släpps på.

– Att balansera elnätet är ett svårlöst problem, men snart kanske vi kan lösa det med kvantdatorer, tror Alain Aspect.

Sparar mycket ström jämför med serverhallar

En annan sak är att vi kan lösa ett problem med betydligt mindre energiförbrukning, enligt Alain Aspect.

Sveriges datorhallar förbrukar tillsammans lika mycket ström som en större stad. Kvantdatorer med samma kapacitet drar bara en bråkdel av den elen eftersom de inte kräver alls lika mycket kylning och är kompakta.

– Vi använder vanliga eluttag till våra kvantdatorer. De är väldigt energisnåla, man kan koppla in dem i köket om man vill, säger Georges-Olivier Reymond, som är VD på kvantdatorföretaget Pasqal. 

Antalet kvantbitar växer snabbt

Den franska kvantdatortillverkaren har konkurrens av de stora IT-jättarna. IBM:s kvantdator har nu över 400 kvantbitar. Intel och Google är hack i häl och rekordet på uppstickaren i Paris ligger på 350 kvantbitar. I videon nedan ser du hur en kvantdator funkar.

– Nästa år kommer vi att vara uppe i 1 000 kvantbitar, lovar Georges-Olivier Reymond.

Se mer om Nobelpristagarna i kemi, fysik och medicin i Vetenskapens värld på SVT2 måndagen den 5 december 20:00, eller hela serien Nobel 2022: Porträtten när du vill på  SVTplay.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kvantbitar har mycket större kapacitet än dagens vanliga datorbitar, se i videon varför. Foto: Foto: Mats Jonstam, grafik: Robert Andersson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.