Årets fysikpris visar att kvantteleportering är möjligt

Uppdaterad
Publicerad

Årets nobelpris i fysik visar att information från en partikel kan förflytta sig till en annan partikel, trots att de två partiklarna är flera kilometer ifrån varandra. Detta kallas kvantteleportering.

I år blev det Alain Aspect, John F. Clauser och Anton Zeilinger som tilldelades nobelpriset i fysik för deras forskning kring kvantfysik. För hundra år sedan insåg man att den klassiska fysiken inte räckte till för att förklara saker som var på atomnivå. Det var då som kvantmekaniken växte fram.

Kvantmekaniken visade då att partiklar kan bilda sammanflätade par och höra ihop även om de är på helt olika platser, något som strider mot idéen om verkligheten.

– Låter det konstigt? Det är själva grejen med kvantvärlden, den är konstig. Till och med Einstein sa att det här var spöklikt, säger Victoria Dyring, programledare.

Förvirrad över årets pris? I klippet ovan förklarar Victoria Dyring vad priset innebär och hur det är kopplat till teleportering.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.