Foto: TT

Gamle Ötzi hade 61 tatueringar

Publicerad

Den 5.300 år gamle ismannen Ötzi som hittades i Alperna hade hela 61 tatueringar på kroppen.

Flera av dem tycks ha gjorts för att lindra hans ryggvärk.

Undersökningar har tidigare visat att Ötzi, som hittades på gränsen mellan Österrike och Italien 1991, var tatuerad. Men eftersom skinnet mörknat på den mumifierade kroppen har det varit svårt att veta exakt hur många ”gaddningar” Ötzi hade. Nu har italienska forskare med hjälp av ljusteknik lånad från konstvärlden räknat till 61 tatueringar, skriver den vetenskapliga tidskriften Journal of Cultural Heritage.

De är svarta, och har skapats genom att kol gnuggats mot små snitt i huden. Vissa är i formen av kors, eller plustecken. Andra ligger i parallella linjer, i grupper av två eller fyra, och en del så långa som fyra centimeter.

Tatueringarna finns i 19 grupper spridda över kroppen. Forskarna har tidigare – utifrån Ötzis övriga tillstånd – avslöjat att han sannolikt hade ryggvärk. Nålstick finns i huden och Ötzi kan ha fått akupunktur för besvären. Tatueringar på delar av ryggen tyder nu på att de inte måste ha varit symboliska utan tänkta som en del i den gamle tyrolarens behandling.

Fakta: Ötzi

Ismannen Ötzi hittades 1991 på 3 212 meters höjd i italienska Sydtyrolen nära gränsen till Österrike.

När han dog var Ötzi cirka 45 år gammal. Han var omkring 160 centimeter lång, hade bruna ögon och sannolikt bar han mörkt skägg.

Han bar kläder i skinn och även delar av hans pilbåge, pilskaft, elddon, näverbehållare, fnöske, läderremmar, tvinnade snören och rep, bärmes och kopparyxa och flintdolk hittades.

Pollenanalyser av tarminnehållet tyder på att han dog i juni eller juli. Sannolikt har han lagt sig ner, somnat och frusit ihjäl i sömnen.

Ötzi är den äldsta människokropp som påträffats och har haft stor betydelse för förståelsen av den yngre stenåldern i Europa.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.