Rynkor, ojämn pigmentering och en slappare ansiktsstruktur. Det är några synliga effekter av de biologiska processer som hör till det naturliga åldrandet – och något vi alla upplever förr eller senare.
Men vad är det som gör att vissa av oss märker av detta synliga åldrande tidigare än andra?
Särskild genvariant
Nu har ett forskarteam i Nederländerna hittat en möjlig förklaring. I en omfattande studie har de undersökt om människor som upplevs som äldre än de är har någonting gemensamt i sitt dna.
Det visade sig då att dessa personer bar på en särskild variant av en gen som kallas MC1R. Individer med vissa specifika variationer av den här genen ser i genomsnitt ser två år äldre ut än de egentligen är, visar studien.
MC1R-genen har visat sig spela en viktig roll när det handlar om inflammationer och dna-reparation. Något som Nancy Pedersen, professor i genetisk epidemiologi vid Karolinska institutet, menar kan vara av vikt för dess roll i förtidigt åldrande:
– Eftersom den här genen är inblandad i dessa processer, verkar det vara logiskt att den även kan påverka vårt utseende.
Inte hela förklaringen
– Men det vi ska komma ihåg är att det bara är ett samband de har hittat. Det är inte hela förklaringen till förtidigt åldrande, inte hela mekanismen, säger Nancy Pedersen.
Hon menar dock att det är intressant att ta reda på om det är så att de som har den här genvarianten själva kan påverka om genen kommer att uttryckas, eller om man genom en hälsosam livstil kan göra att effekterna inte kommer att märkas:
– Det kan ju vara så att överdrivet solande eller ohälsosamma vanor kan göra så att den blir aktiv, i så fall är det ju något som man själv kan styra över. Jag är den eviga optimisten, och tror att man kan definitivt kan påverka sådant här, även om man fötts med en “sämre” genetisk uppsättning.
Utsidan säger mycket om vår hälsa
Tidigare studier har visat att en persons kroppsliga åldrande påverkas av en kombination av ungefär hälften arv och hälften miljö.
Det har även visat sig att hastigheten på det synliga åldrandet säger mycket om en persons hälsa och dödlighet, vilket kan vara ett teckan på att den ålder vi visar upp på utsidan även kan kopplas samman med hur vi mår på insidan.
Nancy Pedersen pekar på en dansk tvillingstudie av åldrande, där man också hade externa åldersbedömningar.
– Det visade sig då att den tvilling som såg äldre, också ofta hade sämre hälsa, och också dog lite tidigare. Så det finns ett visst samband mellan vår utsida och insida.
Läs mer:
D. Gunn et al, ”The MC1R Gene and Youthful Looks”, Current Biology, 2016-04-28, http://dx.doi.org/10.1016/j.cub.2016.03.008