Foto: Linda Forsell/TT

Gener avgör återfall i bröstcancer

Uppdaterad
Publicerad

Det finns skillnader mellan de bröstcancertumörer som kommer tillbaka och de som inte gör det. Nu hoppas forskarna kunna identifiera de kvinnor vars bröstcancer riskerar att komma tillbaka.

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen bland kvinnor. Om cancern upptäcks i tid blir många botade, men hos en av fem kommer cancern tillbaka ändå. Antingen på samma ställe som den första tumören eller som metastaser (dottertumörer).

Forskare vid Wellcome Trust Sanger Institute i Cambridge, Storbritannien, meddelar nu att de har hittat genetiska skillnader mellan de tumörer som kommer tillbaka och de som inte gör det. Detta efter att ha analyserat arvsmassan hos 1.000 bröstcancertumörer, varav 161 var ”återkommande” tumörer eller metastaser.

– Vi tror att dessa skillnader återspeglar genetiska skillnader som kan förutsäga huruvida cancern kommer tillbaka eller inte, säger Lucy Yates, en av forskarna bakom studien som presenteras på den europeiska cancerkongressen i Wien som slår upp portarna på fredagen.

Enligt forskarna är fyndet avgörande för att på ett tidigt stadium hitta de patienter som riskerar återfall.

Att en enskild tumör kan förändras genetiskt över tid innebär också att vävnadsprover bör tas vid upprepade tillfällen och inte bara när cancern först diagnostiseras, skriver forskarna.

Fakta/Bröstcancer

  • Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen hos kvinnor. Runt 8.000 svenska kvinnor drabbas varje år.
  • Vissa kvinnor, som har mutationer i särskilda gener, har en klart förhöjd risk att drabbas. Dessa kvinnor väljer ibland att operera bort båda brösten, i förebyggande syfte.
  • Det stora flertalet som drabbas bär dock inte på dessa mutationer. Risken för återfall bland dessa kvinnor påverkas inte av om det friska bröstet också opereras bort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.