Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist uppmanade skogslobbyist att mejla honom privat. Foto: Stig Holmfrid

Generaldirektören raderade hemlig mejlkorrespondens

Uppdaterad
Publicerad

Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist har haft hemliga kontakter med skogsbolagens lobbyist via sin privata email. När SVT har begärt ut de aktuella mejlen meddelar Skogsstyrelsen nu att de blivit raderade.

Det senaste året har den svenska skogsbranschen granskats av flera medier. Även myndigheten Skogsstyrelsen, som ansvarar för tillsynen av skogsbranschen, har dragits in i flera av granskningarna. På tisdagen avslöjade Dagens Nyheter och TV4 att myndighetens generaldirektör Herman Sundqvist själv äger skog till ett värde av cirka 30 miljoner, något han inte tycker är ett problem. 

– Nej, jag ser ingen jävsproblematik eftersom jag granskas som alla andra, säger Herman Sundqvist till TV4.  

Kontaktades av lobbyist från skogsbranschen 

Men Herman Sundqvists kopplingar till skogsbranschen går längre än till det egna skogsägandet. Efter SVT:s serie Slaget om skogen kontaktades Herman Sundqvist i mejl av skogsbranschens lobbyister som föreslog att myndigheten skulle göra ett utspel mot SVT, något som också skedde några dagar senare. 

I ett sms som SVT kommit över uppmanar sedan generaldirektören själv en av skogsföretagens lobbyister att använda generaldirektörens privata email-adress för fortsatt kommunikation. Syftet tycks vara att kunna kommunicera utanför offentligheten.

Raderade mejlen

När vi de senaste dagarna begärt ut kommunikationen mellan Herman Sundqvist och skogsbolagens lobbyist meddelar Skogsstyrelsen nu att generaldirektören raderat mejlen till och från lobbyisten och att de därför inte kan lämnas ut. 

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet säger att email är att betrakta som allmänna handlingar och får inte raderas. 

“Kan inte mygla bort grundlagen” 

– Man kan inte runda offentlighetsprincipen genom att hänvisa till en privat email-adress när det gäller ärenden som ska hanteras av myndigheten. Det kan inte vara så lätt att mygla bort grundlagen. Det är en grundlagsstadgad rättighet att få ut email från myndigheter. Att radera dem är ett tjänstefel och JO borde agera på den typen av agerande, säger han.  

Herman Sundqvist har avböjt att kommentera varför han raderat sin kommunikation med skogsföretagens lobbyist, eller varför han använt sin privata email-adress till den här kommunikationen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.