Hör Ryan Phelan som arbetar med genteknik och biodiversitet: ”Vi har ett ansvar att göra bruk av vår uppfinningsrikedom”. Foto: SVT

Genteknik – ett hjälpmedel för att återskapa utdöda arter?

Publicerad

Med hjälp av genredigering av växter och djur hoppas forskarna på att i framtiden kunna rädda arter som håller på att dö ut. Gentekniken skulle till och med kunna få utdöda arter – som mammutarna – att komma tillbaka. Spela videon för att se hur forskningen ser ut.

Med hjälp av genredigering vill forskarna bland annat rädda korallrev och få utdöda arter att komma tillbaka. 

– Tekniken är inte redo än. Men tanken är att embryona ska bli mammutar, en hel hjord till slut, säger George Church, genetiker vid Harvard Medical School.

Vill du veta mer om genteknik och gensaxen Crispr? Dokumentären Dox: Genvägen finns att se på SVT Play från och med söndag den 24 november. 

Fakta: Gensaxen Crispr

• Det internationella forskningssamfundet har kommit överens om att Crispr-Cas9 inte får användas på mänskliga könsceller eller embryon i syfte att genmodifiera barn. 

I slutet av augusti 2019 lanserade Världshälsoorganisationen (WHO) ett globalt system för att kunna överblicka all klinisk forskning på genmodifiering av både vanliga celler, könsceller samt embryon. 

Forskarna bakom gensaxen Crispr-Cas9 är Emmanuelle Charpentier och Jennifer Doudna. De var favorittippade inför årets Nobelpris i kemi, men priset gick till utvecklarna av litiumjonbetteriet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.