Forskare från KTH har skapat transparant trä. Foto: Peter Larsson

Genomskinligt trä – framtidens byggmaterial?

Uppdaterad
Publicerad

Genomskinliga träpaneler som värmer upp hus med hjälp av solenergi. Det låter kanske långt bort men Lars Berglund har tillsammans med flera forskare vid avdelningen för biokompositer på KTH tagit fram transparent trä.

Forskarnas mål är att materialet ska användas för att sänka byggnaders energikostnader och göra dem mer miljövänliga.  Lars Berglund, chef för Wallenberg Wood Science Center på KTH menar att fördelarna skulle vara många, särskilt om man lyckas kombinera materialet med solceller.

– Vi är intresserade av att göra solceller som samlar energi och kan släppa in ljus. Den största fördelen med det skulle vara i byggtillämpningar, materialet är både genomskinligt och tillräckligt starkt för att användas i byggen. Det är starkare än vanligt trä, säger Lars Berglund.

Solceller i väggarna

Genom att lägga in solceller i ett hus gjort av det nya materialet eller bara låta husen värmas upp som ett växthus, med solens strålar genom den genomskinliga fasaden, är tanken att husen att kommer få en lägre energiförbrukning. De genomskinliga träfasaderna kommer dock inte att kunna andas på samma sätt som ett naturligt trähus. Då man lägger in plast i träet för att få det transparent förlorar materialet en del av sin förmåga till gasgenomsläpplighet.  

För att lyckas göra en brun träbit transparent tvättade forskarna från KTH bort den substans som gör träbiten brun, ligninet, så att träbiten blev vit. Där ligninet brukade ligga har det då bildats porer som man kan lägga in nya beståndsdelar i. Om man lägger in en speciell typ av polymer, plast, kan man med behandling sedan få träbiten genomskinlig. 

En slagkraftig framtid

Att göra trä genomskinligt är enligt forskarna bara en av alla möjligheter som öppnas med tekniken.

– Det är roligt för det öppnar så många möjligheter, man skulle till exempel kunna fylla porerna med magnetiska partiklar, säger forskaren Lars Berglund.  

Men just nu ligger fokus ändå på att utveckla genomskinligt trä. Trots att forskare tidigare har utfört liknande ingrepp på träpartiklar är det ingen som har gjort det med träbitar i större skala som forskarteamet på KTH.  

– Nu är vi på labbnivå, men jag tror att det kommer ta åtminstone fem år tills materialet är på marknaden eftersom vi bland annat behöver en industriell produktionsmetod till det, säger Lars Berglund.  

När materialet väl är på marknaden tror Lars Berglund att det kommer bli slagkraftigt gentemot andra byggmaterial, detta ur både estetiska och funktionella aspekter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.