Goda handlingar gör oss starkare

Uppdaterad
Publicerad

Att utföra goda handlingar kan förbättra både vår mentala styrka och vår fysiska uthållighet. Och att ha förmågan att handla moraliskt är inget vi behöver vara födda med. Tvärtom kan goda gärningar transformera den som utför den, visar forskning från Harvards universitet. Och detsamma gäller faktiskt även för onda handlingar.

Man behöver inte vara född till att bli en moder Teresa-typ, menar forskaren Kurt Gray som gjort studien som publiceras i tidskriften Social Psychological and Personality Science. Det räcker med att försöka utföra moraliskt riktiga handlingar för att den personliga kraften ska stärkas.

– Gandhi eller Moder Teresa kanske inte föddes med extraordinär självkontroll, utan fick den förmåga genom att hjälpa andra, menar Gray som kallar detta för en moral transformation. Han menar att det är själva handlingen som har kraften att transformera människor från att vara medelmåttor till att bli exceptionella.

Två studier

Gray grundar sina slutsatser på två studier. I den första fick deltagarna en dollar var. De fick välja om de skulle behålla pengarna själva eller donera dollarn till välgörande ändamål. Efter att deltagarna fattat sitt beslut om vad de skulle göra med pengarna genomgick de en uthållighetstest där de fick hålla upp en vikt på drygt två kilo så länge de kunde.

I testet visade det sig att de som donerat sin dollar till välgörande ändamål lyckades hålla upp sin vikt i genomsnitt 10 sekunder längre än de andra.

I den andra studien fick deltagarna hålla upp en vikt samtidigt som de skulle skriva påhittade historier om hur de antingen hjälpte andra, förstörde för andra eller gjorde något som inte hade någon påverkan på omgivningen.

Även här visade det sig att de som föreställde sig att de gjorde något bra för andra hade större uthållighet och klarade att hålla upp vikten längre än de som föreställde sig att de gjorde inte påverkade omgivningen.

Det förvånande var att även de som föreställde sig att det gjorde något som skadade någon annan också ökade sin förmåga till fysisk uthållighet, och det till och med mer än de som tänkte sig att de utförde goda handlingar.

Bodil Appelquist

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.