Granatäpplen mot cancer

Uppdaterad
Publicerad

Listan på granatäpplets fantastiska egenskaper tycks bli allt längre. Nu visar ännu en studie att granatäpplets juice kan förhindra att prostatacancer sprider sig i kroppen.

De nya rönen kring granatäpplets snarast magiska egenskaper presenteras nu på en vetenskaplig konferens i USA. Forskare vid universitetet i Kalifornien har lyckats identifiera två ämnen i granatäpplets juice som påverkar förloppet vid prostatacancer.

Två substanser lokaliserade

Det forskarna nu visar är att dessa två substanser hos granatäpplet förhindrar att cancerceller flyttar sig vidare i kroppen. Fruktämnena tycks även kunna försvaga den kemiska signal som får prostatacancern att bilda metastaser i skelettet.

Det är inte första gången som studier visar att granatäpplet kan påverka cancer, men tidigare har forskarna inte kunnat identifiera exakt vad det är i granatäpplet som påverkar cancercellerna.

Kontroversiell forskning

Forskningen kring fruktens hälsoeffekter är kontroversiell. En tidigare studie där cancerpatienter fick dricka juice från granatäpplen orsakade stor debatt, och i höstas stämdes det amerikanska företag som bidrog med granatäppeljuicen till experimenten av amerikanska Federal Trade Commission. Företaget anklagas för falsk och missledande marknadsföring av granatäppeljuicens hälsoeffekter.

Men forskarna vid universitet i Kalifornien, som nu alltså lyckats identifiera exakt vad det är i granatäpplet som påverkar cancercellerna, anser att deras resultat är så lovande att nya experiment på djur eller människor bör genomföras igen.

– Eftersom samma gener och proteiner är aktiva när prostatacancer sprids som när annan cancer utvecklas, så kan granatäpplet visa sig få stor betydelse i behandlingen av cancer i framtiden, säger doktor Manuela Martins-Green, en av forskarna bakom studien.

Bodil Appelquist, SVT Vetenskap

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.