Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Benfragment avslöjar att vikingar tog med sig hästar på sina båtfärder till England. Foto: Löffelmann, PLOS ONE, SVT

Gravarna avslöjar: Vikingar tog med sig djur till England

Publicerad

För första gången har man kunnat visa att hästar, hundar och kanske grisar var medresenärer på vikingarnas båtfärder till England.  

– Detta tyder på att vikingarna hade planer på att kolonisera, säger forskaren Ola Magnell. 

I vikingagravarna i Heath Wood, norr om Birmingham mitt i England, har forskare tidigare hittat skelett från människor, häst, hund och möjligtvis gris. Nu har brittiska arkeologer kunnat ta reda på var de begravda människorna och djuren kom ifrån. 

Det är variationer av grundämnet strontium i djurens kvarlevor som avslöjar deras ursprung.  

Troligtvis från Norge eller Sveriges västkust 

Strontium finns i berggrunden och nivåerna varierar på olika platser i världen. Ämnet lagras i skelettet när människor och djur äter växter från omgivningen.  

Genom att undersöka variationerna av grundämnet i de kremerade skeletten har man kunnat se huruvida strontiumvärdet motsvarar det ifrån växter i området runt Heat Wood. På så sätt har forskarna kunnat utesluta att ett par av djur- och människoskeletten kommer från närområdet. 

Ola Magnell är osteolog vid Statens Historiska Museer och studerar djurben.   

– De har rätt höga värden av strontium. Sådana höga värden finns inte i det området i England där de är begravda. Däremot finns motsvarande värden i Skandinavien. 

Exakt var i Skandinavien de kommer ifrån är svårt att säga. Enligt Ola Magnell är det mest troligt att de kommer från Norge eller Sveriges västkust, mer specifikt Halland, Västergötland eller Bohuslän. Men samma värden finns även i Skottland.  

– Metoden har sina begränsningar, men i detta fall har man också skriftliga källor som berättar om den här vikingaarmén som anlände år 865 och de har begravts i ett typiskt skandinaviskt gravskick, säger Ola Magnell. 

Vikingarna kom för att stanna 

I skrifter från sent 800-tal beskrivs hur vikingarna år 865 bröt ett tidigare mönster. Denna gång slog de läger inåt land istället för att plundra kloster vid kusterna.  

– Vissa djur kan man haft med för krigståg, som hästar för transport och hundar som vakter. Men att man tog med gris tyder på att man hade en avsikt att kolonisera, säger Ola Magnell.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.