Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Två favoritdjur och skadade skallar – se vad mer arkeologerna lyckades gräva fram ur de medeltida gravarna. Foto: SVT/Vetenskapens värld

Nya upptäckten: Vikingakrigarna i svenska båtgravarna var migranter

Publicerad

Analyser av de två skelett som hittades i Gamla Uppsala 2019 börjar nu bli klara. De två männen som låg i varsin båtgrav tycks ha varit vikingakrigare som sökt sig hit utifrån.

Prover tagna ur tänderna på de medeltida skelett som upptäcktes sommaren 2019 visar att de båda männen verkar komma från andra ställen än platsen för gravarna. Värdena stämmer överens med flera andra områden, bland annat västra Sverige, Norge, norra England eller Baltikum. 

Begravdes med sina svärd 

De båda männen hade även varsitt svärd vars skidor prytts med beslag, så kallade doppskor, föreställandes en falk.  

– Om man tittar på hur de här doppskorna är spridda i Europa så täcker de upp ganska stora geografiska områden, säger arkeologen Charlotte Hedenstierna Jonson.  

Hon menar att beslagen är ett tecken på att de tillhört ett sällskap av handelsmän och krigare med förgreningar över stora delar av den vikingatida världen. 

– Jag tror inte att man ska tänka att alla kommer från Mälardalen alls. Lägger man pusslet så är det här krigare som är kopplade till den östliga handeln, säger hon. 

Se Vetenskapens värld –  Vikingakungarnas krigare 6/2 klockan 20:00 i SVT2 eller när du vill på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.