En man med ett hål i huvudet låg begravd i en träbåt tillsammans med sin häst och hund vid Gamla Uppsala prästgård. Foto: Per Hansson/SVT

Spektakulär vikingatida båtgrav hittad i Gamla Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Det är ovanligt att arkeologer hittar så kallade båtgravar, de senaste i Sverige återfanns på 70-talet. Men nu har två hittats vid Gamla Uppsala prästgård som ska undersökas. I den ena träbåten har en man begravts tillsammans med sin häst och hund.

– Han har blivit ihjälslagen, säger Caroline Arcini, osteolog vid Arkeologerna på Statens historiska museer.

Det som från början såg ut att vara en oskadad begravd människa visade sig vara en människa med ett stort hål i huvudet. Chocken blandades med entusiasm bland arkeologerna.

– Han har alltså legat med den skadade sidan nedåt och när vi lyfter upp honom ser vi hugget. Jag är övertygad om att det orsakats av ett svärd. Men det som förvånar mig jättemycket är att vi inte hittar den saknade skallbiten, säger Caroline Arcini.

Kan ha överlevt svärdhugg

Hon funderar över om det kan bero på att mannen faktiskt överlevt trots skadan i huvudet. Men går det verkligen?

– Jag har undersökt flera liknande exempel, alltså där människor varit med om sådana fruktansvärda hugg, där personen i fråga har överlevt. Men ja, mest troligt är det nog att han dog av det, säger Caroline Arcini.

Båtgravar ovanliga

Mannen låg i en vikingatida båtgrav och i närheten hittades ännu en båtgrav. Kännetecknet för denna typ av grav är att en obränd död människa lagts i en träbåt, ofta tillsammans med fint gravgods, för att sedan begravas under jorden. Senast man hittade en båtgrav i Sverige var 1973 i Gamla Uppsala och senast man undersökte en var 2005 i Skamby i Östergötland.

– Det händer i princip aldrig att man hittar båtgravar och ännu mer sällsynt är det att man undersöker dem. Det är en fantastisk chans, arkeologin har utvecklats mycket på 50 år. Så nu har vi större möjligheter att tolka, dokumentera och analysera, säger Anton Seiler, arkeolog och projektledare vid Arkeologerna på Statens historiska museer.

Begravdes med sina husdjur

Den ena av de två nyfunna båtgravarna hade dessvärre skadats, troligtvis i samband med att en källare anlades under senmedeltid. Men den vikingatida mannens grav var helt intakt. Han låg i aktern och i fören låg en avlivad häst och hund.

De båda djuren verkar ha tillhört mannen och han har även fått med sig flera personliga ägodelar, bland annat sin vapenutrustning med svärd, spjut och sköld men också en utsmyckad kam. Gruppen är i full gång med att analysera och tolka fynden för att senare kunna komma med fler detaljer.

– Fortsättning följer, säger Caroline Arcini.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.