Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Även barnen fick sig en sup ibland på 1700-talet Foto: SVT/Historien om Sverige

Hälsorådet på 1700-talet: Sju supar per dag

Publicerad

Brännvin istället för morgonkaffe och alkohol som kaloritillskott. På 1700-talet var supandet en del av den vardagliga kosten.

– Vi har nog svårt att föreställa oss hur mycket det var. Det söps enormt mycket, säger Rebecka Lennartsson, docent i etnologi, i SVT:s Historien om Sverige.

För att få ut de positiva effekterna av alkohol rekommenderades 1700-talssvensken att hålla sig till sju supar per dag.

– Man drack på ett annat sätt. De drack brännvin till frukost, eftersom de inte hade nåt morgonkaffe till exempel, säger Carina Burman, docent i litteraturvetenskap, i Historien om Sverige.

Historien om Sverige

Dagens rekommendationer helt annorlunda

Alkoholen var då en naturlig del av kosten. Men i relation till dagens alkoholrekommendationer var det ingen hälsokur.

Enligt riktlinjerna som hälso- och sjukvården fick från Socialstyrelsen i höstas bör hälso- och sjukvården erbjuda stöd till dem som dricker tio standardglas eller mer per vecka, eller fyra standardglas eller mer per tillfälle en gång i månaden eller oftare.

Se åttonde avsnittet av Historien om Sverige på SVT Play eller den 28/1 kl. 21.00 på SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Historien om Sverige

Mer i ämnet