Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så mycket rött kött bör du max äta per vecka – hör professorn förklara hur vi annars kan bli sjuka. Foto: SVT/Storyblocks

Handeln med rött kött leder till ökning av folksjukdomar

Uppdaterad
Publicerad

Ökad handel med rött och processat kött är kopplat till en ökning av livsstilssjukdomar, visar en ny studie. Det styrker tidigare forskning som visar att rött kött kan leda till sjukdom. 

I takt med en ökad urbanisering och inkomstökning de senaste 30 åren så har den globala handeln med rött och processat kött ökat kraftigt. Forskare har nu sett att den ökade kötthandeln även går hand i hand med den epidemi av livsstilssjukdomar som människor drabbas av.

Undersökte handel mellan 154 länder

Forskarna undersökte export och import av 14 typer av rött kött och sex typer av processat kött mellan 154 länder. Dessutom undersökte de hälsodata i de olika länderna.

Forskarna kunde se ett samband mellan import och export av kött till ett land och hur stor del av befolkningen som drabbats av sjukdomar som tjocktarmscancer, diabetes typ 2 och kranskärlssjukdom. 

Forskarna kunde även se att spridningen av sjukdom kopplat till köttkonsumtionen hade stora geografiska variationer. Hälsoproblem kopplat till kött har ökat väsentligt i norra och östra Europa, liksom öar i Karibien och Oceanien.

Styrker tidigare forskning

Det är en observationsstudie, men forskarna slår ändå fast att den globala kötthandeln är en bidragande orsak till den abrupta ökningen av livsstilsrelaterade sjukdomar.  

Det här styrker tidigare forskning som visar att rött och processat kött leder till sjukdom. 

Men vad är det i köttet som är farligt? 

– Det är sannolikt det mättade fettet som finns i rött kött. Det är därför man i medelhavskosten rekommenderar vitt kött som finns i fågel och fisk. Vilt innehåller också mindre mättad fett, säger Kerstin Brismar, senior professor i endokrinologi och diabetessjukdomar.

Tillsatser är problematiskt

Anledningen till att processat kött som korv, skinka och pastejer är sjukdomsframkallande är att det förutom mättat fett även innehåller mycket tillsatser, berättar Kerstin Brismar. 

– Ju mer tillsatser som står på etiketten, desto farligare är det. Vi har nämligen börjat se att det finns en koppling mellan folksjukdomar och tillsatser i maten.   

Både det mättade fettet och tillsatserna leder till inflammation i kroppen, och det är sannolikt det som gör att dessa produkter leder till sjukdom, menar Kerstin Brismar.  

– Vi vet att många av våra livsstilssjukdomar, även cancer faktiskt, är kopplade till inflammation i kroppen. 

Frukt och grönt är läkande

Tillsatserna kan dessutom påverka tarmfloran.  

– Det skapar i sin tur ett läckage i tarmen vilket leder till inflammation, säger Kerstin Brismar. 

Men det finns sätt att råda bot på problemet. 

– Man ska helst äta mindre än ett halvt kilo rött kött i veckan och det ska vara utspritt över veckan. Dessutom är det viktigt att äta frukt och grönt. Det skyddar mot inflammationen som det röda och processade köttet bidrar med, säger Kerstin Brismar. 

Studien är publicerad i tidskriften BMJ.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer