Hälsan sitter i händerna. Ett svagare handgrepp, som enkelt kan mätas med hjälp av en handgreppsdynamometer, kan kopplas till både sjukdom och död, visar ny forskning. Foto: TT

Handgreppet kan avslöja risken för sjukdomar

Publicerad

Det finns ett direkt samband mellan handgreppets styrka och risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar och att dö. Faktum är att handgreppet säger mer om hur vi mår än blodtrycket, visar forskning.

Hälsan sitter i händerna. Åtminstone om man ska tro tidskriften The Lancet som publicerar en studie som visar att händerna, eller rättare sagt deras styrka, har en hel del att säga om vår framtida hälsa. Ett svagare grepp, som enkelt kan mätas med hjälp av en handgreppsdynamometer, kan kopplas till både sjukdom och död.

– Läkare och annan sjukvårdspersonal kan mäta handgreppet för att identifiera patienter som lider av svåra sjukdomar, som hjärtsvikt eller stroke och som löper stor risk att dö av dessa sjukdomar, säger Darryl Leong, kardiolog och biträdande professor vid Michael G DeGroote School of Medicine i Kanada.

Följdes i fyra år

Tanken att handgreppet kan fungera som en så kallad biomarkör är inte ny, men hittills har forskarna inte kunnat uppskatta vad en försämring innebär för hälsan mer konkret.

I den aktuella studien ingick 140.000 vuxna i 17 olika länder där deltagarnas handgrepp uppskattades med hjälp av en handgreppsdynamometer. Deltagarna följdes i snitt i fyra år.

Det visade sig att varje försämring av händernas styrka med 5 kg resulterade i att risken att dö oavsett orsak ökade med 16 procent, medan risken att dö av hjärt-kärlsjukdom ökade med 17 procent. Risken att drabbas av hjärtinfarkt och stroke ökade också, med 7 respektive 9 procent.

Sambandet kvarstod även efter att forskarna tog hänsyn till olika faktorer, som deltagarnas ålder, utbildningsnivå eller fysisk aktivitet.

Avgörande betydelse

Professor Avan Aihie Sayer vid University of Southampton, som inte arbetat med studien, säger i en kommentar att det inte råder några tvivel om att handgreppet kan förutsäga död i förtid, oavsett orsak, och att det tycks finnas ett speciellt samband till både dödlighet och sjuklighet i hjärt-kärlsjukdomar.

Handgreppet tycks dessutom vara en bättre markör än exempelvis blodtrycket.

Även om mer forskning behövs är studien ytterligare ett bevis för att skelettmuskulaturen har en avgörande betydelse för hälsa, åldrande och sjukdom, skriver han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer