Här är djuret som bajsar guld

Uppdaterad
Publicerad

Den indiska palmmårdens bajs är värt sin vikt i guld. Kaffebönorna som djuret äter och bajsar ut säljs för över 6000 kronor per kilo!

Kopi luwak är världens dyraste kaffe. Det skördas i Indonesien och på Filippinerna – men plockas inte direkt från kaffebuskarna på vanligt sätt.

I stället matar man den kattliknande indiska palmmården, även kallad sibetkatt, med kaffebönor. Djuret är kräset och väljer bara ut endast de finaste och fylligaste bären.

Enzymer i djurets tarmsystemet bryter sedan ner skalet runt kaffebönan innan bönorna bajsas ut. Det, i kombination med jäsningsprocessen i palmmårdens mage, sägs ge kaffet en len och mindre bitter smak.

Efteråt plockar personalen upp spillningen, tvättar av bönorna och rostar dem. På nätet säljs kaffet för över 6000 kronor per kilo.

Freja Salö, Rapport

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.