Här får SVT:s team se de konkreta spåren av uppvärmningen i fjällen

Uppdaterad
Publicerad

Växter och djur är på väg att försvinna för alltid när klimatförändringarna slår extra hårt mot norra Sveriges fjälltrakter. Klimatforskaren Keith Larsen visar SVT:s team de konkreta och tydliga spåren av uppvärmningen – förändringar som lokalbefolkningen redan börjat känna av.

– Blåbären mognar ju samtidigt som hjortronen. Det måste ju vara något som är i olag, säger Edith-Anna Svonni som bor i Rensjön mitt emellan Kiruna och Abisko.

Och forskarna noterar samma sak, klimatet i norr förändras i snabbare takt än i resten av världen.

– Det här är en plats som har olika mening för olika människor beroende på om man fiskar, jagar, hajkar, tittar på blommor eller bara söker lugnet och avskildheten för att reflektera över livet, säger klimatforskaren Keith Larsen och konstaterar att landskapet i norra Sverige håller på att oåterkalleligen förändras när flera arter av växter och djur försvinner.

Se reportaget från fjällmarkerna kring Abisko i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klimatkrisen

Mer i ämnet