Perserverance landade i Jazerokratern på Mars i februari 2021 med uppdrag att leta efter spår av liv på vår grannplanet. I dag är Mars en torr öken, men landskapet skvallrar om vad som en gång har funnits där.
Jazerokratern har nämligen varit fylld med vatten och det finns tydliga spår av vad som ser ut som ett delta. Förekomsten av rinnande vatten under Mars tidiga historia gör att liv skulle ha kunnat utvecklas där då.
Löst grus och gaser
Perserverance är utrustad med analysinstrument och gör undersökningar på plats. Men de prover som Perserverance nu har gjort i ordning och som ska skickas till jorden är de som forskarna hoppas mest på.
Dessutom ska Perserverance göra fler provtagningar på Mars yta.
Sandra Siljeström är astrobiolog på forskninginstitutet Rise och så kallad ”returned sample scientist” i det vetenskapliga teamet för Perseverance. Hon hjälper till att välja ut de prover som ska samlas in på Mars.
– Det är både borrkärnor och löst grus från ytan som kallas för regolit. I ett av rören har gaser från Mars atmosfär också samlats in.
Skickas till jorden om tio år
Just nu byggs farkosterna som ska hämta hem provrören på Mars och i slutet av 2020-talet skjuts de upp. Först år 2033 beräknas Marsproverna anlända jorden.
Se filmen ”Utomjordiskt liv” i Vetenskapens värld som handlar om jakten efter spår av enkla livsformer på vår grannplanet, i SVT Play eller på måndag 13 mars kl 20.00 i SVT2.
Plan för att skicka hem Marsproverna
Mars sample return mission består av en farkost som ska gå i bana runt Mars samt en landare som åker ner på Mars yta och hämtar proverna.
2027: Uppskjutning av farkosten som ska gå i bana runt Mars.
2028: Uppskjutning av landaren.
2033: Marsproverna kommer tillbaka till jorden.
Källa: Nasa