Här städar biet sin kropp

Uppdaterad
Publicerad

Bin kan få bort pollen på kroppen tack vare att de har hår på benen som de gnider mot sin hud. Binas smarta lösningar kan bli användbar i tekniska innovationer i framtiden.

När bin är ute och samlar nektar, passar de även på att ta med sig pollen hem till bikupan för att förse larverna med mat. De kan bära 30 procent av sin egen kroppsvikt, och då är det kanske inte så konstigt att de även får in lite ovälkommen pollen i sina ögon.

Forskare vid Virginia Tech i USA intresserar sig för hur biologiska lösningar kan vara användbara i framtagandet av ny teknik och de blev intresserade av hur ett bi städar av sig pollenet som sticker dem i ögonen.

Som att kamma en borste

De upptäckte att håret på binas ben passar perfekt att gnida sig i ögonen med. Eftersom hårtätheten är olika på benen och på ögonen, blir det ungefär som att använda en kam för att göra rent en borste.

På två minuter kan biet rensa bort 15.000 pollenkorn. Utöver att vi lär oss mer om binas pollinering, skulle binas smarta lösning kunna hjälpa forskare att ta fram ett sätt att ”städa” delikata tekniska beståndsdelar på micro- eller nanoskala.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer