Hästar kan tolka människors ansiktsuttryck

Publicerad

Ny forskning visar att hästar kan utläsa känslor i människors ansiktsuttryck och kan skilja på glädje och ilska.

Christina Wicklund driver en ridskola i Täby utanför Stockholm och hon är van att kommunicera med sina hästar.

– Det första jag gör är att titta hästarna i ögonen och det andra jag gör att jag använder mitt kroppsspråk och se vad deras kroppsspråk är. Om de uppfattar att jag har sett dem och att vi har fått kontakt med varandra.

– Sedan kan man också se på hästens öronspel och kroppsspråk hur den rör kroppen om jag är mottagen när jag kommunicerar med hästen.

– Jag kan kommunicera med en häst långt ut i en hage och kan kommunicera med en häst när jag går förbi den eller om jag går in till den, säger Christina Wicklund som är ridskolechef.

Tittar på ilska med vänster öga

Psykologer vid University of Sussex har studerat hur hästar reagerar på människors ansiktsuttryck. I studien lät man hästar se fotografier av glada och arga ansiktsminer och hästar har en strak reaktion på negativa uttryck men färre reaktioner på positiva uttryck.

När hästar ser ett argt ansikte så tittar de med sitt vänstra öga och deras hjärtfrekvens ökar snabbare. Hästarna visar också mer stressrelaterade beteenden.

– Om jag som person går till en häst med argt, spänt eller ett uttryck som inte är glatt eller lugnt så återspeglar det direkt i hästen som du kommer till. Den blir avvaktande eller kanske ser arg ut, säger Christina Wicklund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer