Hjärnan utvecklas längre än vi trott

Publicerad

Att vår hjärna är färdigutvecklad redan i tonåren är ett gammalt medicinskt antagande. Nu kommer bevis som pekar på att så inte är fallet. Vår hjärna kan fortsätta att förfinas långt efter vi passerat tjugostrecket.

Man har tidigare trott att hjärnan är färdigutvecklad innan vi rent kroppsligt ser ut som vuxna individer. Nu kommer forskningen som visar att det är tvärt om. Våra kroppar blir vuxna innan hjärnan är färdig.

Forskaren Christian Beaulieu och doktoranden Catherine Lebel vid institutionen för biomedicinsk teknik vid University of Alberta slår nu hål på den tidigare antagna verkligheten med hjälp av en ny bildbehandlingsmetod.

– Det här är den första långtidsstudien som med hjälp av en röntgenteknik kallad MRI (magnetisk resonanstomografi) kan visa att det fortfarande sker strukturella utvecklingsförändringar i den vita hjärnsubstansen även i vuxen ålder.

Ledningar och kopplingar
Den vita substansen utgörs av nervceller i form av ledningar. Vissa kopplingar fortsätter att förfinas en bra bit över tjugoårsåldern.

Forskarduon som nyligen presenterat sina resultat i Journal of Neuroscience tog bilder av hjärnorna hos 103 friska testpersoner mellan fem och 32 år.

Resultaten avslöjade att unga vuxnas hjärnor fortsatte att skapa ledningar till frontalloben, den del av hjärnan som ansvarar för komplexa kognitiva förmågor såsom hämningar, att kunna prestera på hög nivå, samt uppmärksamhet.

I artikeln spekulerar forskarna om detta kan bero på de många viktiga livsuppgifter som unga människor i den åldern står inför; eftergymnasial utbildning, karriärstart och bildandet av nya familjerelationer.

Annelie Larsson, SVT Vetenskap

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.