Som alla beteenden har aggression sitt ursprung i hjärnan. Men vilka nervceller som är inblandade när man hätskt går in i en konflikt eller på annat sätt uppvisar ett aggressivt beteende är relativt okänt.
Forskare vid Karolinska institutet har med hjälp av att studera mushannar kartlagt de nervceller i hjärnan som spelar en central roll för aggressivt beteende. Nervcellerna finns i den så kallade premammillära ventrala hypotalamuskärnan.
Det är en del i hjärnan som styr många av våra sociala beteenden. Forskarna såg att de möss som uppvisade aggression när en ny hanne placerades i deras bur hade högre aktivitet i specifika nervceller i hjärnregionen.
– Det är spännande att veta mer om vad just denna cellgrupp gör. Vi vet fortfarande inte allt om hur vi och andra djur blir aggressiva, trots att man forskat på detta under decennier, säger Petronella Kettunen, docent och forskare vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi vid Göteborgs universitet.
Lyckades styra aggressiviteten
När forskarna kommit fram till vilka nervceller som var delaktiga testade de att stimulera och hämma dem. På så sätt lyckades forskarna starta ett aggressivt beteende i situationer där djuren normalt inte går till attack.
De lyckades också hastigt avbryta en pågående attack genom att hämma nervcellerna. Forskarna kunde på så sätt till och med förändra hierarkin mellan två hannar genom att hämma den dominanta hannens nervceller och stimulera den undergivna hannens.
Nya strategier mot aggression
Forskarna hoppas nu att studien ska kunna bidra till nya strategier för att hantera aggression. Det tror Petronella Kettunen också att den kan göra.
– Studien ger en ökad förståelse för mekanismerna för aggression. Det skulle i förlängningen kunna hjälpa oss att förstå hur aggressivt beteende uppstår. Det är man intresserad av inom till exempel rättspsykiatrin för att kunna utveckla framtida behandlingar mot aggressiva beteenden, säger hon.
Studien “A neural network for intermale aggression to establish social hierarchy” publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature Neuroscience.