Professor Tal Dvir visar upp det färdiga 3D-printade hjärtat med mänsklig vävnad. Även processen visades upp under en presentation. Storleken är ungefär som ett kaninhjärta. Foto: Oded Balilty/AP/TT & Jack Guez/AFP/TT

Hjärta utskrivet med 3D-printer

Uppdaterad
Publicerad

Israeliska forskare har visat upp ett hjärta skapat med en 3D-skrivare. Hjärtat är stort som ett kaninhjärta och består av alla nödvändiga delar. Men det är en lång väg kvar tills det fungerar på plats i en människa.

Det är ett forskarlag vid universitetet i Tel Aviv som ligger bakom hjärtat. 3d-utskriften är komplett med celler, blodkärl, ventriklar och kammare. Hjärtat skapades med hjälp av en patients egna celler och biologiska material. 

– Tidigare har man lyckats 3d-printa en struktur av ett hjärta, men inte med celler eller med blodkärl. Vårt resultat visar potentialen för organdonation i framtiden, säger professor Tal Dvir som ledde studien, till The Jerusalem Post.  

Forskarna separerade celler och andra byggstenar ur ett fett-prov. Sedan gjorde de om cellerna till stamceller, som i sin tur programmerats till bland annat blodkärlsceller. Av detta skapades olika biologiska “bläck” för att kunna skriva ut hjärtats olika delar.

Ingen som vågat

Paul Gatenholm, professor i biopolymerteknik vid Chalmers tekniska högskola, berättar att tekniken för att göra detta funnits länge, men att det inte är någon som vågat testa förrän nu.

– Jag tycker att det de israeliska forskarna gjort är fantastiskt. Eftersom alla säger att det är omöjligt så är det få som testar, men de har vågat. Egentligen har de inte åstadkommit så mycket än, men det är visionärt och om ingen börjar så händer ju ingenting, säger han. 

Fungerar inte än

Än så länge fungerar inte hjärtat och det är en lång väg kvar. Nästa steg enligt forskarna är att göra större hjärtan, få dem att fungera som hjärtan och att transplantera i djur innan man kan tänka på att gå vidare med människor.

– Det är ett väl utfört arbete som bör inspirera fler forskare att ta steget till sjukvårdsnära forskning. Jag skulle gärna se mer sånt här. Men deras hjärta är absolut inte färdigt för transplantation ännu, säger Paul Gatenholm. 

Fett är lösningen

Men trots att det utskrivna hjärtat bara är i sin linda tycker Paul Gatenholm att forskarna bekräftar att fett kan vara lösningen på transplanterbara utskrivna organ. 

– De bekräftar för oss som också jobbar med fett att det faktiskt är rätt väg att gå. Det finns väldigt mycket celler i ett litet prov och det blir ett kroppskompatibelt “bläck” av det, som immunförsvaret inte borde stöta bort, säger han. 

Forskningen publicerades i Advanced Science.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer