Foto: Scanpix

Hög social rang ger bättre hälsa

Publicerad

Att vara herre på täppan verkar vara den bästa medicinen för babianhannar, ett oväntat resultat för forskarna.

Forskarna har gått igenom data från 27 årshälsoundersökningar av vilt levande babianer i Kenya. De här ”sjukjournalerna”innehåller inte bara uppgifter om vilka skador och sjukdomar babianerna haft,utan även om deras rang i flocken, deras ålder och allmänna fysiska kondition.

Sammanställningen av denna sjukdomshistorikvisar att bland hannarna så är det de med högst social rang som snabbast läkerskador som sår. Men också att de rent allmänt mer sällan är sjuka än hannar sominte har lika hög status i flocken.

Resultaten, som presenteras i tidskiften PNAS, kommer lite förvånande förforskarna, eftersom en hög status också innebär en kamp för att behållasin position i flocken – något som skulle kunna stressa alfahannarna och påverka immunförsvaretnegativt.

Bilden av hur social rang påverkar hälsan hosbabianhannar är delvis motstridig, och tidigare forskning har visat att högsocial rang är kopplat till hög utsöndring av testosteron och en sexuell stresssom tillsammans kan ge ett försämrat immunförsvar hos alfahannarna.

Forskarna höjer dock ett varningens fingerkring att det kan finnas en hönan och ägget-fråga dold bakom det samband defunnit. Resultaten utesluter inte att också vara kan så att babianer med braimmunförsvar och ”läkekött“ har lättare att klara sig i konkurrensen om att bliherre på täppan, snarare än att deras immunförsvar är ett resultat av derasrang.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.