Höga blodfetter ökar risken för Alzheimer

Uppdaterad
Publicerad

Vi varnas för alltför höga kolesterolhalter, särskilt för det ”dåliga” kolesterolet LDL. LDL hotar vår hjärthälsa, och läkarna skriver ut medicin för att sänka halterna.

Men man har också hört att höga kolesterolhalter ökar risken för att Alzheimer-plack ska bildas i hjärnan, nu senast enligt en undersökning som publiceras i tidskriften Neurology.

Men hur tar sig kolesterolet till hjärnan och skadar den?

Angel Cedazo Minguez, docent på Karolinska institutet och specialiserad på detta, förklara att det inte är samma kolesterol i hjärnan som i blodbanorna. Hjärnan producerar sitt eget kolesterol, en specialvariant som är ägnat att förse hjärncellerna med det fett den behöver.

Det dåliga kolesterolet i blodet, LDL, har för stora molekyler för att kunna passera från kroppen till hjärnan. Där finns nämligen blod-hjärn-barriären, som skyddar den ömtåliga hjärnan från intrång av stora molekyler. Men om kolesterolet i blodet styckas upp, eller bryts ner i småbitar, så kan delar av det ta sig dit det inte ska – upp till hjärnan.

Det är en av nycklarna till utveckling av Alzheimers sjukdom – de insmugglade resterna sätter igång bildningen av dödande plack. Resterna kallas oxysteroler, och de kan också fungera som indikatorer på tidig nervskada om man hittar dem i blodet.

Det är anledningen till att man vill sänka halten LDL, dåligt kolesterol, i medelålders personer – risken att oxysteroler ska bildas ökar med tillgängligheten på LDL. Höga värden av LDL i medelåldern ökar tydligt risken för insjuknande i Alzheimer.

Men det är inte bara kolesterol som orsakar Alzheimer utan en lång rad faktorer- även slanka personer med låga halter av skadligt kolesterol kan drabbas av Alzheimer.

I dagens debatt om fettrik kost, LCHF, diskuteras riskerna för förfettning av kranskärl och hjärtsjukdom.

– Man kan nog inte helt utesluta att en fettrik kost också kan öka riskerna för Alzheimersjukdom, enligt professor Bengt Winblad, svensk nestor inom Alzheimerforskning.

Ann-Louise Martin, SVT VETENSKAP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.