Hon ändrade kosten i fyra veckor

Uppdaterad
Publicerad

Att enskilda livsmedel kan förebygga sjukdomar är väl känt. Nu har en grupp forskare i Lund satt samman flera sådana livsmedel till en specialkost och låtit en testgrupp äta den under fyra veckor. Resultatet förvånade forskarna.

Flera riskindikatorer minskade kraftigt, till exempel det farliga kolesterolet, som sjönk med 33 procent.

44 friska personer mellan 50 och 75 år fick i fyra veckor först äta sin vanliga kost, och sedan under lika lång tid en speciell portföljkost som forskarna satt samman.

Den innehåller kända aktiva substanser med sjukdomsförebyggande effekter, till exempel långsamma kolhydrater, kostfibrer, fet fisk, sojaprotein, blåbär, mandel, kanel, vinäger och probiotika, d.v.s. aktiva nyttiga bakterier.

Under de åtta veckorna mättes en lång rad ämnen som indikerar risk för bland annat åldersdiabetes och hjärt-och kärlsjukdomar.

Påtagligt resultat

Resultatet var tydligt. Det farliga kolesterolet sjönk med 33 procent, blodfetterna med 14 procent, blodtrycket 8 procent och en riskfaktor för blodpropp 26 procent.

-Jag mådde väldigt bra. Dessutom var det både mättande och gott. Jag kände inget sug mellan måltiderna, säger Gullan Andersson, en av deltagarna i testgruppen.

Hon har fortsatt med valda delar av specialkosten även efter försöksperioden.

-Vi hoppas att de här resultaten kan entusiasmera aktörer i forskarvärlden, i hälso-och sjukvården och i livsmedelsindustrin så att vi kan öka våra insatser för att förebygga kostrelaterade sjukdomar, säger Inger Björck, professor i livsmedelsrelaterad nutrition.

Richard Lööf

Detta är portföljkosten

Baseras på dessa aktiva beståndsdelar :

Lågt glykemiskt index:

Vinäger

Kanel

Lösliga kostfiber (bröd med lågt glykemiskt index)

havrebaserad fiberdryck, frukostcerealie med beta-glukain

Vassleprotein

Kolesterolsänkande:

Växtsteroler

Sojabönor och sojaprotein

Mandel

Lösliga kostfiber

Antioxidanter:

Kanel

blåbär

Fullkorn:

Korn i form av hela kokta kornkärnor samt mörkt bröd

Frukostceralie med glukan

Prebiotika och probiotika:

mjölksyrabakterier

Lösliga kostfiber

Omega-3 fettsyror:

Feta fiskprodukter

Rapsolja

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.