Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vetenskapsjournalisten Karin Bojs har sedan mer än ett år ätit den planetära hälsodieten. Spela videon och hör henne berätta. Foto: SVT

Hon äter den planetära hälsodieten

Publicerad

Går det att äta enligt en strikt diet för att rädda jorden och alla människors hälsa? Vetenskapsjournalisten Karin Bojs har testat. Spela videon för att se hur det går.

– Jag började väga min frukost för att se hur mycket jag egentligen fick i mig. Jag ville se om jag kunde leva upp till den här dieten, säger Karin Bojs, vetenskapsjournalist och författare.

Hon har sedan mer än ett år testat att äta enligt den planetära hälsodieten som sätter upp ramar för hur mycket mat man bör äta av varje livsmedel. Många har reagerat på att dieten bara tillåter 0-28 gram rött kött om dagen, eller i genomsnitt 14 gram per dag.

– För mig var det inga problem att äta lite kött men desto svårare var det med mjölkfett, säger Karin Bojs.

Tio miljarder

Eat-Lancet kommissionen har gjort en vetenskaplig genomgång av hur världen måste ställa om sin matproduktion för att jordens resurser ska räcka till 10 miljarder människor år 2050.

Ett stort antal experter inom områdena hälsa, jordbruk, statsvetenskap och hållbar utveckling från 16 olika länder samlades för att sätta ihop dieten. Alla människor på jorden ska kunna följa den genom att anpassa dieten till sina länders matkultur.

Se mer om den planetära hälsodieten i Vetenskapens värld måndag 14 september 20.00 i SVT2 eller på SVTplay från och med söndag 13 september.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer