Petra Westman Foto: SVT

Hon hör igen efter 22 år som döv

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha varit döv i 22 år fick Petra Westman för första gången höra sina egna barns röster. Den senaste tekniken inom hörselvården gör nämligen att nästan alla kan få hörseln tillbaka i dag. Men brister och okunskap inom sjukvården gör att bara ett fåtal får hjälp.

När Petra Westman var 16 år blev hon plötsligt döv. Ingen kunde förklara riktigt varför.

-Jag mådde riktigt dåligt efter att jag blev döv. Det var svårt att acceptera. Plötsligt kunde jag inte längre lyssna på musik, prata i telefon och massa annat som var så viktigt för mig, berättar Petra.

Men hon tvingades acceptera sin situation och skaffade efterhand tre barn med en man som också var hörselskadad.

– Det var svårt med barnen. Jag hörde ju inte när de skrek, säger hon.

Fick nej fyra gånger, men gav sig inte

Petra kände till att det fanns en sorts instrument som opereras in i huvudet och som kan ge döva hörseln åter, så kallade cochleaimplantat, CI, men när hon vände sig till sina läkare fick hon nej.

-Jag fick nej fyra gånger när jag ville ha implantat, säger hon. Läkaren menade att jag inte hade några hörselrester kvar och att implantatet inte skulle fungera på mig.

Men Petra gav inte upp. Hon hade hört talas om en professor i Uppsala som var duktig på implantat, och skrev ett brev.

Professorns undersökning av Petra visade att CI-implantat borde fungera även på Petra, trots att hon då varit döv i 22 år.

Ny värld öppnar sig

För två år sedan opererades hon. En helt ny – eller snarare nygammal – värld öppnade sig.

-Det var så märkligt. Plötsligt kunde jag höra bussarna när jag åkte hem, människor som gick, massor av ljud. Det var för mycket i början!

Och så kom hon hem och träffade sina tre barn. För allra första gången kunde hon höra deras röster.

-Jag sa till mina söner; du har mörk röst och du har ljus. Stämmer det? Ja, sa de! Min dotter hade först svårt att acceptera. Hör du mig frågade hon? Ja, jag hör dig, sa jag. Det var fantastiskt!

Under de allra senaste åren har tekniken för hörselvård utvecklats med enorm hastighet. Cochleaimplantaten, som funnits ganska länge, har de senaste två-tre åren kunnat sättas in på mångdubbelt fler genom en helt ny operationsteknik som professorn i Uppsala, som Petra träffade, varit med att utveckla.

-Förut kunde vi bara operera in implantaten på helt döva öron eftersom eventuella hörselrester förstördes, berättar Helge Rask-Andersen. Men i dag går vi in i snäckan i örat med en elektrod på ett sätt som gör att vi kan operera även dem som har lite hörsel kvar. Och detta är revolutionerande.

Bara var tionde får hjälp

Den nya operationsmetoden innebär att omkring 20.000 människor, som har allvarliga hörselproblem, skulle kunna bli hjälpta av den nya tekniken. Ändå är det bara total 2.200 som fått implantat i Sverige.

-Det är skandal, säger Agneta Österman på Hörselskadades riksförbund. Att så få får hjälp är oacceptabelt. Vi på HRF menar att landstingen försöker spara pengar. De tycker det är för dyrt.

Bristande kunskap inom vården

Varje implantat kostar mellan 250.000 och 300.000 kronor.

-Men det är en ren besparing för samhället, menar Agneta Österman. Om du får hörseln tillbaka kan du fortsätta arbeta, du kräver mindre vård, du blir inte isolerad och mår inte dåligt på det sätt som du gör som hörselskadad.

Problemet är att varje landsting är olika organiserat. Det är svårt att ta sig fram till rätt person inom hörselvården, och kunskapen om den nya operationstekniken för CI-implantaten tycks inte ha nått ut till alla ens inom vårdapparaten. Trots att den nya tekniken gjort att så många fler kan bli hjälpta har inte antalet operationer ökat märkbart de senaste åren visar siffror som HRF tagit fram.

Fakta Cochleaimplantat (CI):

En smal sträng med elektroder opereras in direkt i hörselsnäckan (cochlean).

Med hjälp av denna stimuleras hörselnerven elektriskt.

I dag opereras CI in på alla döva barn på båda öronen i Sverige.

Varje landsting får remittera patienter till de sjukhus som genomför CI-implantat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.