Könsherpes orsakas av herpes simplexvirus typ 2. Viruset infekterar slemhinnor i underlivet och tar sig sen vidare till nervknutor vid ryggmärgen. Där stannar infektionen kvar resten av livet och den kan ligga latent utan att orsaka besvär hos den drabbade, men ändå överföras till andra vid sexuella kontakter.
Fler än 500 miljoner människor i världen är smittade av könsherpes och i västvärlden bär mellan 20 och 30 procent av befolkningen på viruset. Det betyder att könsherpes är den mest spridda könsjukdomen idag.
Viruset orsakar smärtsamma sår och blåsor i underlivet och kan i vissa fall även leda till infektioner i hjärnan och ryggmärgen. Idag finns inget botemedel eller vaccin.
Men den svenska forskningen ger alltså nytt hopp. I en avhandling från forskare på Sahlgrenska sjukhuset visar man nu hur ett protein som heter gG-2 ger skydd mot könsherpes hos möss.
– Proteinet har testats för första gången som ett led i att framställa vaccin och vi fann att det kunde blockera viruset på dess väg in i nervsystemet och på så sätt ge immunitet mot könsherpes, säger Staffan Görander, läkare och forskare.
Den här forskningen om proteinet gG-2 kommer även att vara till hjälp i arbetet med att diagnostisera vilka som bär på viruset. Att hitta bärarna av viruset är svårt och man kan ha viruset och sprida det vidare utan att själv drabbas av sjukdomen. Därför är det viktigt att hitta bättre diagnosmetoder som gör att fler bärare av viruset kan spåras.
Bodil Appelquist