Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sätt på ljudet och lyssna på plantornas skrik. Foto: Tel Aviv University

Lyssna: Tomatplantan ”skriker” när den är törstig

Uppdaterad
Publicerad

En törstig tomatplanta skriker, men en som är nöjd och belåten är tyst. Det visar forskning där man har avlyssnat både tomat- och tobaksplantor.

– Ett idylliskt fält med blommor och växter är egentligen en plats med massa buller, säger Lilach Hadany, evolutionsbiolog.

Tomatplantornas skrik är i för hög frekvens för våra öron att höra – men forskare har nu med hjälp av speciella mikrofoner kunnat spela in ljuden från flera meters avstånd. Tidigare forskning har haft mikrofonerna fastklämda på växterna.  

Forskargruppen från Tel Aviv University har använtultraljudsmikrofoner för att lyssna på friska, uttorkade och skadade växter.Resultatet visar att en skadad och uttorkad planta ger ifrån sig 30–50klickljud per timme. En frisk planta är i stället väldigt tyst. 

– Förmodligen kan växternas ljud hörasavolika djur såsom möss, fladdermöss och insekter, säger LilachHadany.  

Studien fokuserade på ljud från tomat- och tobaksplantor,men fann att majs, vete, vindruvor och kaktusplantor också avger ljud viduttorkning eller skada.  

Beroende på om växten varit uttorkad eller om den varitskadad, ger den ifrån sig olika typer av ljud. En uttorkad växt börjar låtainnan den blivit synligt torr. Ljuden är som högst efter fem dagar utan vatten.

Luftbubblor som klickar

Torkan skapar ett undertryck i växtens kanalsystem som transporterar vatten från rötterna upp till toppen. Då bildas luftbubblor. Varje ny bubbla som poppar upp ger ifrån sig det karaktäristiska klickljudet.

-Ljudinspelningar av växterskulle kunna användas inom jordbruket för attdistribuera vatten mer effektivt, säger LilachHadany. 

Spela videon för att höra de klickande ljuden.

Ljud från en kaktusväxt spelas in. Foto: Tel Aviv University

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.