Så här ska vi säga hej till utomjordingar Foto: Tobba Johansson /SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Hur pratar man med en utomjording?

Uppdaterad
Publicerad

Om vi någon gång upptäcker en utomjordisk civilisation och skulle vilja påkalla deras uppmärksamhet måste vi skicka signaler som är så enkla och entydiga som möjligt. Sen bör vi lära känna varandra innan vi kan börja prata på riktigt. Det anser forskare i Lund som har funderat på hur vi bör prata med utomjordingar.

Idéhistorikern David Dunér har utvecklat en metod för hur vi ska kunna knacka på dörren hos en främmande civilisation. Han kallar metoden för ”gemensam uppmärksamhet”.

– Vi måste visa att den signal vi skickar är ägnad att kommunicera med just den civilisationen, och inte med någon annan. Det kan vi göra genom att visa dem att vi har kunskap, om vad de ser, säger David Dunér.

Säga hej på utomjordiska

Och det kan man göra genom att spegla den utomjordiska civilisationen. David Dunérs metod går ut på att visa utomjordingarna, att vi vet, vad som pågår på deras planet. Om vi till exempel har lyckats räkna ut att en ovanlig solförmörkelse kommer att äga rum i deras planetsystem så kan vi skicka i väg en signal som anländer planeten precis i rätt tid och plats då solförmörkelsen äger rum. På så sätt kan utomjordingarna lista ut att vi vet, vad de ser.

Många naturvetare och matematiker har genom åren föreslagit att vi ska försöka nå våra grannar i rymden genom att kommunicera med ett universellt språk. Eftersom hela kosmos kan beskrivas i matematiska termer, varför då inte försöka med ett språk som bygger på matematik och logik?

– Man har tänkt sig att 1+1 =2 borde vara sant över hela universum, var man än befinner sig, säger David Dunér.

Kosmiskt skryt

Det finns många förslag genom historien på hur vi ska visa utomjordingar att vi är matematiskt begåvade varelser. Ett förslag har varit att vi ska briljera genom att skicka ut en serie med primtal. Ett annat att vi ska hugga ner träd i Sibirien i form av en rätvinklig triangel som visar att vi kan Pythagoras sats. Det är en storartad idé, men är den möjlig att använda som kommunikation?

 – Språk i verkligheten fungerar inte som matematik, för människor är oförutsägbara , och den mänskliga världen är sällan så perfekt som matematiken är, säger lingvisten Gerd Carling vid Lunds Universitet.

Hon har översatt flera små och ovanliga språk och har en del erfarenheter om hur man ska överkomma språkiga barriärer.

– Om vi får kontakt med utomjordingar är de också biologiska varelser och de kommer förmodligen att likna oss ganska mycket. De kommer att vara oförutsägbara som vi är, och deras kommunikationssystem kommer också vara oförutsägbart, säger hon.

Kommunikation handlar i hög grad om att överföra någon form av mening.

– Det är ganska ointressant att skicka Pythagoras sats till en annan planet. Men vad som skulle vara spännande för en annan civilisation och för oss, är att veta om det finns andra medvetande varelser, som ser universum från sin horisont och funderar på universum och existensen, säger David Dunér.

– Jag skulle älska att skriva den första utomjordiska parlören! Man måste börja på en väldigt basal nivå. Först bör man sätta sig in i deras begreppsvärld för att ta reda på hur de lever, vad de har för föremål och hur de sociala relationerna ser ut i gruppen. Sen kan vi lära oss själva språket, säger Gerd Carling.

Leta efter utomjordiska civilisationer

Kanske kommer mänskligheten på planeten jorden aldrig att på riktigt stå inför utmaningen om hur vi ska prata med en utomjordisk civilisation. Eller så kan den komma vilken dag som helst.

Den världsberömde fysikern Stephen Hawking, som dog tidigare i år, drog tillsammans med den ryske miljonären Yuri Milner i gång ett projekt, Breakthrough Initiatives, som ska leta efter utomjordiska civilisationer bland våra en miljon närmaste stjärnor.

Och som sent som förra veckan rapporterades om att Kepler teleskopet har upptäckt ett skumt objekt som roterar runt stjärnan KIC 8 462 852. Flera astronomer spekulerar nu i om det skulle kunna vara en enorm konstruktion byggt av en utomjordisk civilisation.

Breakthrough Initiatives kommer att utlysa en tävling om bästa sättet att kommunicera med en främmande civilisation. Prispengen är på en miljon dollar. Villkoren är att det ska kunna läsas av en utomjordiska civilisation, vara i ett digitalt format och representera mänskligheten och planeten jorden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.