–Det man ser är inte nödvändigtvis sant, säger Mårten Björkman, docent som forskar om datorseende robotik. Foto: Johannes Björklund/Helena Jonsson

Hur rädd ska jag vara för ”deepfakes”?

Uppdaterad
Publicerad

Ska jag vara orolig för att mitt ansikte kan dyka upp i någon obskyr video på nätet? Explosionen av bildmaterial på nätet har gjort det ganska enkelt att snabbt skapa falska videor, så kallade deepfakes.

Egentligen har möjligheterna att skapa deepfakes funnits ända sedan 80-talet. Under 2000-talet har metoderna för att manipulera rörliga bilder har blivit allt bättre.

– Det är först nu de har kunnat bli så bra som de faktiskt är, eftersom vi nu har tillgång till så väldigt mycket bilder, säger Mårten Björkman, docent som forskar om datorseende robotik på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.

I videon berättar Mårten Björkman hur deepfakes skapas och vad du kan göra för att försöka avslöja en falsk video om du inte har ett program med 500 000 bildrutor som kan avslöja fejkvideos för dig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter förklarar

Mer i ämnet