Bilden är inte från March for Science, men från en liknande demonstration i Boston, USA tidigare år, i och med att Trump tillsattes som president. Foto: Steven Senne/TT

I dag hölls March for Science – mot ”fake news”

Uppdaterad
Publicerad

Idag manifesterade människor över hela världen för att stå upp för forskningsgrundad vetenskap. Det är en motreaktion till så kallade alternativa fakta, fake news som får allt större spridning i världen, och varit på debatten den senaste tiden.

I Sverige hölls manifestationer i Stockholm, Göteborg, Luleå, Umeå och Uppsala. Initiativet kommer ursprungligen från USA. En av initiativtagarna i Sverige är föreningen Vetenskap och allmänhet där Cissi Askwall är chef.

LÄS MER: Här marscherar de mot faktaresistens

Varför behöver vetenskap försvaras?

– Jag tror att vetenskap alltid behöver försvaras. Tittar man på vad som hänt på sistone i en rad länder så ser man att det inte är en självklarhet att vetenskapen är ohotad. Jag tror inte att det finns några större hot i Sverige, till exempel stora neddragningar på offentliga medel till forskning, men det är alltid viktigt att ha ett vetenskapligt angreppssätt och förstå att forskning är mer att lita på än andra påståenden som kanske syns i flödet på sociala medier.

OPINION: ”Nu marscherar vi mot faktaresistens”

Flera myndigheter har ställt sig bakom, är det rätt att myndigheter stödjer en demonstration? 

– Vi har bjudit in alla som vill vara med och stå bakom manifestationen. Det är några myndigheter som står bakom, men inte så många. Det är en fråga som får ställas till Universitets- och högskolerådet, Vetenskapsrådet, eller några av de andra myndigheterna som engagerat sig.

Men vad har du för tankar kring det, är det bra eller dåligt?

– Jag tycker det är bra, jag tror att alla som på olika sätt jobbar med vetenskap kan behöva visa varför forskningen är viktig. Varför man ska kunna lita på forskningsbaserade nya rön, eller kunna lägga större vikt vid forskningsbaserad kunskap i jämförelse med andra påståenden som florerar i samhället. Det gäller beslutsfattare såväl som oss alla. Många av organisationerna som är engagerade i manifestationen är bekymrade över den diskussion som varit internationellt, men också i Sverige kring faktaresistens, falska nyheter och så kallade alternativa fakta.

LÄS MER: Medier skippar aprilskämt på grund av ”fake news”

Vad är nästa steg efter manifestationen?

– Vår förhoppning är att många organisationer känner att det inte bara är en manifestation under en dag, utan att det här är frågor man vill fortsätta jobba med. Vi ska ha ett möte om några veckor, där vi inbjuder alla som står bakom manifestationen att diskutera hur vi ska kunna jobba vidare tillsammans.

Hennes egna drivkraft till projektet beskriver hon så här.

– Jag vill att var och en ska ställa sig frågan, kan jag lita på det jag läser, vad finns det för källor? Att man blir lite mer uppmärksam och mer kritiskt tänkande.

LÄS MER: Klimatforskare: Starka skäl att vara orolig över Trump, Tufft för vetenskapens i Trumps USA, Facebook tar krafttag mot falska nyheter,

Fakta: March for Science

  • March for Science är en manifestation med syftet att stå upp för vetenskap, och forskningsbaserad kunskap, och är en motreaktion till att alternativa fakta, fake news, får större utrymme i världen. Initiativet har sin start i USA.
  • I Sverige hålls manifestationer i Stockholm, Göteborg, Luleå, Umeå och Uppsala, och flera stora organisationer och universitet har ställer sig bakom initiativet.
  • Källa: March for Science.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.