Ida Wahlström tappade lukten i våras – lever fortfarande utan luktsinne

Uppdaterad
Publicerad

En dag i våras kände Ida Wahlström inte längre lukten från sitt barns blöja. Nu flera månader senare känner hon fortfarande nästan inga lukter alls.

– Jag gissar på att 10 till 15 procent av de som fått luktproblem av covid-19 också kommer att ha det permanent, säger Johan Lundström, docent i neuropsykologi på Karolinska institutet i SVT:s program Fråga Doktorn.

Känslighet, att skilja lukter åt samt att kunna namnge olika lukter. Det ingår i testerna som Ida Wahlström gjort i en forskningsstudie på Karolinska institutet i Stockholm. Hon är en av tusentals svenskar som tappat luktsinnet som följd av coronaviruset och för henne kom aldrig luktsinnet tillbaka, något som på många sätt påverkat vardagen.

– Vi grillade mycket i somras och vid minst tre tillfällen blev det totalt vidbränt och jag kände ingenting. Nu ska vi installera extra brandvarnare, säger Ida Wahlström.

Fråga doktorn

Studierna på Karolinska institutet har visat att många påverkats kraftigt av att förlora luktsinnet. Att förlora vikt och att känna sig deprimerad är några av biverkningarna. Men har man minsta lilla luktsinne kvar, kan man börja med så kalla luktträning, likt sjukgymnastik för näsan.

– I den här pandemin, när folk har drabbats så otroligt hårt, så känns det som man har kommit lindrigt undan. Men det är klart, skulle det vara såhär hela livet så är det tråkigt, säger Ida Wahlström.

I klippet får vi följa med Ida Wahlström när hon testar sitt luktsinne på Karolinska institutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fråga doktorn

Mer i ämnet